maandag, 16. oktober 2017 - 16:11 Update: 16-10-2017 18:11

Zeer grote brand bij afvalverwerking AEB Amsterdam

Zeer grote brand bij afvalverwerking AEB Amsterdam
Amsterdam

In het Westelijk Havengebied in Amsterdam is maandagmiddag een zeer grote brand uitgebroken bij afvalverwerkingsbedrijf AEB aan de Australiëhavenweg. Dit heeft de brandweer maandag bekendgemaakt.

De brandweer kreeg de eerste melding van de brand om precies 15.45 uur maar schaalde als snel daarna op naar grote brand en even voor 16.00 uur betrof het een zeer grote brand. Bij de brand komen gitzwarte rookwolken vrij die vanuit de hele stad goed te zien zijn.

Batterijen

Volgens de brandweer woedt de brand  in een gebouw waar oude batterijen worden opgeslagen. De brandweer is massaal uitgerukt en probeert de brand te bedwingen. 'De loods waar de batterijen worden opslag kan als verloren worden beschouwd', zo laat de brandweer maandagmiddag om 16.15 uur weten. 

De brandweer adviseert om niet in de rook te gaan staan. Ook verricht de brandweer metingen om te kijken of er ook schadelijke stoffen vrijkomen bij de brand. Over de oorzaak is nog niets bekend maar een mogelijkheid is kortsluiting in één van de batterijen. Een onderzoek achteraf zal hier meer duidelijkheid over moeten verschaffen. 

Update 16.50 uur

De brandweer heeft zojuist laten weten dat de zwarte rookwolken ten gevolg van de brand sterk zijn afgenomen. De brand blijft beperkt tot de loods die voor een kwart met oude batterijen is gevuld en breidt zich niet verder uit. 

De brandweer laat tevens weten dat de loods van afvalverwerker AEB diverse soorten afval bevat waaronder batterijen en tl-buizen. Het gaat om een loods ter grootte van ongeveer 80 meter diep en 20 meter breed. 'Het nablussen zal nog enige tijd in beslag gaan nemen', zo laat de brandweer maandagmiddag weten. 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: