woensdag, 25. april 2018 - 22:33 Update: 25-04-2018 22:35

Drie tips om beter te slapen

Drie tips om beter te slapen
Foto: Pixabay/SIM
Hasselt

Zonder slaap kan je niet functioneren: je waarneming verslechtert en je bent fysiek en emotioneel kwetsbaar. Helaas kampen veel mensen met slaapproblemen, welke mede worden veroorzaakt door hun levensomstandigheden. Er zijn externe factoren zoals baby’s, nachtdiensten, stress etc. die je slaap verstoren, maar gelukkig zijn er maatregelen die je kunt nemen om beter te slapen. Drie tips om beter te slapen:

1. Creëer een fijne slaapomgeving

We brengen ruim een derde van ons leven in bed door en doen er dus goed aan om een prettige slaapplek te creëren. De juiste kamertemperatuur, donker genoeg, een goede matras, een passend dekbed, een onderdeken, een fijn kussen. Als de omgeving waarin je slaapt prettig is, zal je je er prettiger voelen en beter slapen.

2. Ontdek je ideale slaapritme

Mensen hebben verschillende slaapritmen. Wat voor de een voldoende slaap is, kan voor de ander echt te weinig zijn om de dag goed door te komen. Over het algemeen hebben baby’s de meeste slaap nodig, daarna kinderen en dan volwassenen. De vuistregels hiervoor zijn makkelijk online te vinden, zolang je maar in je achterhoofd houdt dat de normen gemiddeldes betreffen en dat volgens de normale verdeling er dus ook uitersten zijn die veel meer of veel minder slaap nodig hebben. Ontdek je ideale bedtijd en slaapduur en hanteer deze constant, het liefst ook in het weekend zodat je het slaapritme niet verstoort.

3. Ontspan

Zorg dat je je ontspannen voelt om te gaan slapen. Vermijd cafeïne vanaf 6 uur voor je bedtijd en doe iets dat je leuk vindt: lees een boek, speel een computerspel, maak een wandeling, kijk televisie, neem een bad. Wat ontspannend werkt voor de een, kan bij de ander juist spanning oproepen. Doe dan ook vooral iets wat bij jou past. En let op dat je anderhalf uur voor je bedtijd de beeldschermen uit zet of een slaapbril of beeldschermbril opzet die het blauwe licht weg filtert. Eenmaal in bed kan je een ontspanningsoefening doen, zoals de enorm effectieve 4-7-8 ademhalingstechniek. Met deze ademhalingsoefening van 60 seconden zakt je spanningsniveau meteen waardoor je beter kunt slapen. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):