vrijdag, 4. mei 2018 - 15:09 Update: 04-05-2018 17:19

Zware militaire explosieven in boerderij aangetroffen

Zware militaire explosieven in boerderij aangetroffen
Foto: Politie
Zware militaire explosieven in boerderij aangetroffen
Foto: Politie
Welbergen/Steenbergen

Donderdagavond heeft de politie in een boerderij aan de Welbergsedijk in het Brabantse Welberg vlakbij Steenbergen, zware explosieven, munitie voor een raketwerper en honderden patronen voor zware automatische vuurwapens gevonden. 'De 54-jarige bewoner en een lid van No Surrender zijn aangehouden', zo laat de politie vrijdag weten.

Drugs

In verband met een recherche-onderzoek deed de politie aan het eind van de middag een inval op het terrein. Agenten startten een zoeking omdat ze verwachtten dat er drugs aanwezig zou zijn. Tijdens de zoeking werden verschillende explosieven, mortier en enkele honderden patronen met zwaar kaliber gevonden. 

EOD

De situatie werd direct bevroren en een explosievenverkenner van de politie kwam ter plaatse om een risico-inschatting te maken. Hij besloot de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) in te schakelen. Uit voorzorg werden ook de brandweer en ambulancedienst opgeroepen. Na de vondst is de bewoner aangehouden.

Onderzoek

De EOD heeft samen met de technische recherche onderzoek aan de explosieven verricht. Daarna zijn ze afgevoerd, ze zullen worden vernietigd. De recherche is vervolgens doorgegaan met de zoeking. In een van de loodsen op het terrein werden nog verschillende vestjes en andere attributen van motorbende No Surrender gevonden.

Tholen

In de Bosstraat in Tholen is vrijdag 4 mei rond 2.30 uur in verband met de zaak een tweede verdachte aangehouden. Dat gebeurde uit voorzorg door een arrestatieteam. Het gaat om een 48-jarige man uit Steenbergen, die actief lid is van de motorbende No Surrender. Hij is ingesloten voor verder onderzoek.

Zware criminaliteit

Recherche-chef Rienk de Groot: 'Het is bizar dat we zulk zwaar wapentuig aantreffen. Hier zit zware criminaliteit achter, niets en niemand ontziend. De gevolgen van het inzetten van zulke militaire middelen door criminelen hebben gevolgen die niet te overzien zijn. En daarom investeren wij als politie veel tijd en energie naar criminele motorbendes.'

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: