dinsdag, 8. mei 2018 - 16:44

Eisen tot 5,5 jaar cel voor witwassen

Eisen tot 5,5 jaar cel voor witwassen
Foto: angelo luca
Zwolle

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag bij de rechtbank in Zwolle gevangenisstraffen van 2 tot 5,5 jaar geëist tegen vier mannen vanwege het witwassen van grote contante geldbedragen. De verdachten zijn afkomstig uit de Dominicaanse Republiek. Een van hen, een 48-jarige man, is voortvluchtig.

In de woning van de verdachten in Amsterdam trof de politie in november 2017 in een slaapkamer een geldtelmachine en een groot aantal  gesealde pakketten met bundels euro bankbiljetten aan.

In totaal werd in de woning een contant geldbedrag van 534.830 euro ontdekt. Er werd op de dag van de aanhoudingen nog 200.000 euro in een sporttas  gebracht en er stond alweer 200.000 euro klaar in een geprepareerde koffer. In de woning stonden opvallend veel reiskoffers. Ook werd beslag gelegd op een plastic zakje met 290 gram MDMA tabletten.

Bergplaats

Volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket is het duidelijk dat de woning gebruikt werd als bergplaats voor geld en waar koffers werden geprepareerd met dubbele bodems om te worden gebruikt bij de geldsmokkel. Uit een aangetroffen kasadministratie bleek dat er in een periode van een kleine vier weken in totaal zo’n 1,4 miljoen euro in- en uitgegaan was.

Koeriers zouden het geld in koffers met dubbele bodem naar de Dominicaanse Republiek smokkelen. Het geld was vermoedelijk afkomstig van de handel in verdovende middelen. De verdachten hebben over de herkomst van het geld geen verklaring willen afleggen.

Zoveel mogelijk geld

De officier van justitie benadrukte voor de rechtbank hoe belangrijk het is om witwassen aan te pakken. “De meeste criminelen willen gewoon zoveel mogelijk geld verdienen en  vervolgens ongestoord genieten van dit geld, buiten het zicht van alle opsporingsinstanties.

“Het verhullen van de criminele herkomst van misdaadgeld en het verplaatsen van misdaadgeld is een aparte tak van sport in de georganiseerde misdaad. Witwassen vormt een aantasting van de legale economie en is een bedreiging voor de samenleving.”

Categorie:
Provincie:
Tag(s):