vrijdag, 25. mei 2018 - 20:21 Update: 25-05-2018 20:22

OM eist celstraf tegen man die vrouw in Enschede om het leven bracht

OM eist celstraf tegen man die vrouw in Enschede om het leven bracht
Foto: Archief EHF
Enschede

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van 18 jaar geëist tegen een 49-jarige man uit Enschede. De officier van justitie verdenkt de man ervan dat hij vorig jaar in zijn woonplaats een destijds 40-jarige vrouw om het leven heeft gebracht.

“Op een gruwelijke manier”, aldus de officier van justitie. “Zij is door de dader in haar eigen huis gewurgd, verstikt en haar schedel is met een hard en zwaar voorwerp verbrijzeld.”

Het levenloze lichaam van de vrouw werd op zondag 27 augustus ontdekt in haar woning aan de Tubantiastraat. Uit onderzoek blijkt dat ze de dag ervoor is gewurgd en dat ze met een hard voorwerp minstens 45 keer op haar hoofd is geslagen. Haar huis is overhoop gehaald en haar telefoon en tablet zijn verdwenen. Volgens de officier van justitie is de verdachte verantwoordelijk voor deze feiten. Zij acht moord wettig en overtuigend bewezen.

Een conflict over de zwangerschap van de vrouw zou ten grondslag liggen aan de moord. Het slachtoffer vermoedde dat de 49-jarige man de vader was en wilde meer over hem weten. Ook dreigde ze de familie van de man in te lichten over de zwangerschap. Als het slachtoffer met haar verhaal naar buiten zou treden, zou dat grote gevolgen hebben voor het huwelijk en de andere buitenechtelijke seksuele contacten van de man. “Een dijk van een motief”, aldus de officier.

De verdachte en het slachtoffer hadden elkaar enige tijd daarvoor leren kennen via een datingsite. De man nam  in zijn contacten een alter ego aan. Gedurende hun ontmoetingen kreeg de vrouw steeds meer het vermoeden dat de man loog over wie hij was. Zo verzweeg de verdachte dat hij getrouwd was en kinderen had, iets waar het slachtoffer steeds meer van overtuigd raakte. De vrouw wilde dat man de openheid van zaken gaf nu ze het vermoeden had zwanger van hem te zijn.

De man verklaart dat hij wel bij het slachtoffer thuis is geweest, maar dat na zijn bezoek iemand anders haar heeft gedood. Volgens de officier is dit alternatieve scenario niet aannemelijk, onder meer omdat uit onderzoek niet is gebleken dat een ander persoon reden had om het slachtoffer om het leven te brengen. Ook is niemand anders op de dag van de moord in de buurt van de woning van de vrouw gezien.

Het OM acht een gevangenisstraf van 18 jaar passend. De officier vindt dat de verdachte planmatig, berekenend en uiterst kil te werkt is gegaan. “Voor enig begrip in zijn richting en dus een strafverlagende component zie ik geen aanwijzingen”, aldus de officier van justitie.

De rechtbank in Almelo doet op donderdag 7 juni uitspraak.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):