woensdag, 6. juni 2018 - 15:04 Update: 06-06-2018 15:12

Politieagenten na schietincident Breskens niet vervolgd

Politieagenten na schietincident Breskens niet vervolgd
Foto: Archief EHF
Breskens/Breda

De twee politieagenten die op 20 december 2017 betrokken waren bij een schietincident in Breskens worden niet vervolgd, zo heeft het Openbaar Ministerie woensdag beslist op basis van onderzoek uitgevoerd door de Rijksrecherche.

Gewapende overval woning

Op die dag werden twee surveillerende agenten naar Breskens gestuurd na een telefonische melding dat daar een woning overvallen werd door twee mannen met vuurwapens. Op het moment dat de agenten met hun auto voor het hek stopten kwam er vanaf de woning een auto met hoge snelheid aanrijden. 

Toegangshek en politieauto geramd

De auto ramde het toegangshek en de politieauto. De agenten sprongen uit hun voertuig en trokken hun vuurwapen. Beiden agenten losten meerdere schoten op de auto en de inzittenden. De passagier van de auto raakte gewond. De auto stopte en één van de verdachten kon worden aangehouden. De andere vluchtte.

Noodweer(exces)

De Rijksrecherche startte een onderzoek naar het schietincident. Op basis van dat onderzoek is geoordeeld dat het geweld, het schieten op de auto en inzittenden, voldeed aan de voorwaarden zoals gesteld in de Ambtsinstructie. 

Proportionaliteit

Ook heeft het onderzoek uitgewezen dat er sprake was van een noodweer en/of noodweerexces situatie. Het geweld voldeed aan de eisen van proportionaliteit en subsidiariteit. Gelet hierop zal er geen strafvervolging worden ingesteld tegen de politieambtenaren.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: