woensdag, 6. juni 2018 - 20:19 Update: 06-06-2018 20:20

Tot 4 jaar geëist tegen verdachten diefstal dure auto's

Tot 4 jaar geëist tegen verdachten diefstal dure auto's
Foto: Pexels
Zwolle

De officier van het Landelijk Parket heeft woensdag voor de rechtbank in Zwolle tot 4 jaar gevangenisstraf geëist tegen zes mannen die ervan verdacht worden zich op grote schaal bezig te hebben gehouden met de diefstal en heling van dure auto’s.

In totaal gaat het om een groep om zeven mannen die er ook van worden beschuldigd een criminele organisatie te hebben gevormd met als doel het stelen van auto’s. Bij doorzoekingen na de aanhoudingen werden onder andere blanco autosleutels en zogenoemde turbodecoders gevonden. Daarmee kunnen auto's snel en zonder in te breken, worden geopend. De zaak tegen één verdachte is aangehouden wegens persoonlijke omstandigheden.

"Snoepje"

De Dienst Infra van de Landelijke Eenheid startte het onderzoek nadat er uit België informatie was gekomen. Daar stuitten de autoriteiten bij een onderzoek bij een Belgische verdachte in 2016 op een in Nederland gestolen Audi. Nader onderzoek leidde tot het vermoeden dat ook in Nederland een groep actief was. Onder andere telefoontaps, waarin bijvoorbeeld een witte Range Rover als een “snoepje” werd betiteld, brachten de Nederlandse politie bij de zeven verdachten. In juli 2017 werden de eerste vier aangehouden, 41- en 33-jarige mannen uit Zeist, en een 31-jarige man uit Utrecht en een 26-jarige man uit Almere aangehouden. Daarna werden nog twee mannen van 38 uit Almere en Den Bosch en een man van 29 uit Utrecht aangehouden.

Bij zoekingen in hun woningen en een garage vond de politie onder andere gestolen auto-onderdelen en een zogenoemde jammer. Daarmee kan GPS en telefoonverkeer verstoord worden, ook dat van opsporingsdiensten. De zeven mannen worden verdacht van in ieder geval de diefstal en heling van zes auto’s: Range Rovers en een Audi.

Criminele organisatie

De officier schetste op de zitting een beeld van een goed geoliede criminele organisatie die zich bezig hield met het voorverkennen, stelen, koud zetten en doorverkopen van (gestolen) auto’s. Een aantal auto’s verdween naar het buitenland.

Onder het motto "misdaad mag niet lonen" vorderde de officier bij een aantal verdachten duizenden euro's terug.

De rechtbank Zwolle heeft in totaal drie dagen voor de zaak uitgetrokken.

Categorie:
Provincie: