donderdag, 7. juni 2018 - 19:23 Update: 07-06-2018 20:12

Tbs'er filmpt eigen ontsnapping

Tbs'er filmpt eigen ontsnapping
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Oostrum

Een patiënt van tbs-kliniek De Rooyse Wissel in het Limburgse Oostrum heeft het voor elkaar gekregen om uit zijn eigen kamer te ontsnappen en dit ook nog eens te filmen met zijn mobiele telefoon.

De man wist het slot van zijn kamerdeur te forceren en kon langere tijd ongenzien zijn kamer verlaten. De man wilde hiermee aantonen dat de veiligheid in de instelling niet deugt. Op de video vertelt de man: 'Het is donker. Ik ben nu dus, laat op de avond, gewoon uit mijn cel. Dat kan dus.' Dit meldt de lokale zender 1Limburg donderdag. Het is opmerkelijk dat de tbs'er met de mobiele telefoon meerdere dagen vrij kon filmen in de kliniek, terwijl mobiele telefoons verboden zijn in de instelling. Hij laat op de beelden ook zoen hoe hij deuren kan openen.

Voldoende toezicht

Volgens de kliniek is er voldoende toezicht, maar worden patiënten niet 24 uur per dag in de gaten gehouden door medewerkers. Directeur Hyacinthe van Bussel van De Rooyse Wissel tegen de lokale omroep: 'Sommige patiënten zijn niet bezig met hun behandeling, maar bedenken de hele dag allerlei manieren om de boel te saboteren. We kunnen niet 100 procent voorkomen dat bijvoorbeeld telefoons binnen worden gesmokkeld. Patiënten die zich niet aan de regels houden, zullen de consequenties daarvan ondervinden.'