woensdag, 27. juni 2018 - 9:17 Update: 27-06-2018 9:56

'Belgische tak ABN AMRO negeerde signalen van witwaspraktijken door klanten'

'Belgische tak ABN AMRO negeerde signalen van witwaspraktijken door klanten'
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Uit interne communicatie van ABN AMRO die in handen is van dagblad Trouw, blijkt dat de Belgische tak van ANB AMRO signalen van witwassen door omstreden klanten heeft genegeerd.

De krant schrijft dat de bank geen extra onderzoek heeft gedaan naar die klanten. Het gaan om klanten waar Mossack Fonseca, het juridische adviesbureau dat het middelpunt vormde van de Panama Papers, geen zaken meer mee wilde doen. In de Panama Papers werden namen onthuld van personen en bedrijven die hun geld via Mossack Fonseca in een belastingparadijs hebben gestald. De Panama Papers zijn onthuld door een samenwerkingsverband van internationale media, waaronder Trouw en Het Financieele Dagblad.

Vanwege zijn zakenpartners en zijn broer Bery, die in Guinee bij een omkopings- en corruptieschandaal betrokken is, wordt onder meer de Israëlische diamantmiljardair Daniel Steinmetz, die via de Belgische tak van ABN AMRO zaken doet, al jaren met witwassen in verband gebracht. Trouw schrijft dat ook de Portugees Hélder Bataglia dos Santos zaken doet via ABN AMRO. Hij werd vorig jaar aangeklaagd voor witwassen en valsheid in geschrifte in een corruptieschandaal rond de Portugese oud-premier José Sócrates.

ABN AMRO laat in een reactie aan de krant weten geen mededelingen over klanten te doen.

 

Categorie:
Provincie: