zaterdag, 17. november 2018 - 18:19 Update: 18-11-2018 10:01

OM start onderzoek naar ongeregeldheden Eindhoven

OM start onderzoek naar ongeregeldheden Eindhoven
Foto: Archief foto
Eindhoven

Onder leiding van het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de ongeregeldheden tijdens de intocht van Sinterklaas. Het onderzoek richt zich op het opsporen van mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten tijdens en rond de demonstratie.

Naast openlijke geweldpleging gaat het onder meer om het scanderen van discriminerende en racistische leuzen. De recherche betrekt onder meer camerabeelden bij het onderzoek en hoopt op basis daarvan de komende tijd nieuwe aanhoudingen te verrichten. Agenten hebben meerdere keren de wapenstok gebruikt bij confrontaties met de hooligans. Een aantal van hen raakte daarbij waarschijnlijk gewond.

'Grens overschreden'

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven vindt dat er en grens is overschreden: 'In Nederland mag iedereen in vrijheid zijn mening uiten. Dat hebben we als bevoegd gezag bij de vereniging KOZP ook gefaciliteerd. De aanvraag ging over een vreedzame demonstratie, daar zijn afspraken over gemaakt en daar heeft KOZP zich ook aan gehouden. Maar eerlijk gezegd kon van een vrije meningsuiting nauwelijks sprake zijn door het zeer intimiderende gedrag van een heel grote groep agressieve, onaangekondigde hooligans. Scheldpartijen, beledigende spreekkoren, ophitsen, het gooien van eieren. Het is echt een wonder dat de vreedzame demonstranten het nog zo lang vol hielden. Ik moet als burgemeester het recht op vrije meningsuiting bewaren. Dat is vandaag onmogelijk gemaakt.'

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: