zondag, 3. maart 2019 - 12:09 Update: 03-03-2019 12:43

Veel overlast door brand afvalverwerker Apeldoorn

blauwe-zwaailichten-politie-ambu-brandweer
Foto: BlikopNieuws/ EHF
Apeldoorn/wilp

De brand, die zaterdagavond uitbrak in afval van het bedrijf Attero in Wilp, heeft voor veel overlast gezorgd in de omgeving. Niet alleen de stank en rook, als gevolg van de brand bij de afvalverwerker, werd in de wijde omgeving ervaren maar ook neergeslagen roetdeeltjes zorgden voor veel overlast.

Afvalbrand

De brand brak zaterdagavond rond 21.00 uur uit in een berg huishoudelijke afval mogelijk als gevolg van broei. De brand verspreidde zich al snel in het afval en ging gepaard met grote zwarte rookwolken. Door de brand kwam er ook een enorme stank vrij. De brandweer adviseerden omwonenden om ramen en deuren te sluiten en de mechanische ventilatie tijdelijk uit te schakelen. 

Brokstukken

Bij de brand zijn ook brokstukken en roetdeeltjes vrijgekomen die in een ruim gebied rondom de brand zijn neergeslagen. De brandweer heeft ten aanzien hier van het advies gegeven om grote brokstukken met handschoenen op te pakken en in te leveren als klein chemisch afval bij de gemeente. 

Roetdeeltjes

Roetneerslag op speeltoestellen kan met warm water en zeep worden verwijderd. Ook kan men bij zichtbare roetvervuiling de toplaag van het zand in de zandbak verwijderen en vervangen door schoon zand. 

Gewassen

Eet geen gewassen uit de tuin waar zichtbare roetdeeltjes op zitten. Eet liever geen bladgroente zoals boerenkool. Gewassen die geteeld worden in kassen waarvan de ramen dicht stonden kunnen gewoon worden genuttigd.

Brand meester

Zondagochtend rond 10.30 uur gaf de brandweer het sein 'brand meester'. De brandweer gebruikt zand om de brand verdere af te blussen en met water wordt de rook die vrijkomt ‘neergeslagen’. De brandweer heeft bij deze brand, om beelden van bovenaf te krijgen, het drone-team van Brandweer Twente ingezet.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: