donderdag, 23. januari 2020 - 14:14

Schieten door politie in Kortgene was noodweer

Foto van agenten
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Kortenge

De Rijksrecherche heeft het afvuren van kogels door de politie op de benen van een verdachte bij een aanhouding in Kortgene op 17 augustus 2019 onderzocht. Het OM Zeeland-West-Brabant oordeelt dat sprake was van noodweer.

Op 17 augustus 2019 kreeg de politie een melding van een huiselijke ruzie tussen een man en een vrouw in Kortgene, waarbij vernielingen waren gepleegd. Ook zou de man hebben gedreigd brand te stichten terwijl hij een jerrycan met benzine vasthad.

Wijnfles

Vier agenten komen ter plaatse, maar treffen de als vuurwapengevaarlijk bekend staande verdachte niet meer aan in het huis. Als twee agenten de man op straat zien lopen, sommeren ze de man te stoppen. De man loopt eerst door, maar draait zich daarna om en komt dreigend met een wijnfles boven zijn hoofd op de agenten aflopen. De agent waarschuwde de man dat hij zou schieten als de man niet bleef staan. De verdachte bleef op de agenten afrennen na twee gerichte schoten. Na het derde schot viel de verdachte op de grond en kon hij worden aangehouden.

Proportioneel

Het OM oordeelt dat de agent gebruik mocht maken van het dienstwapen omdat hij en zijn collega gevaar liepen en geen andere keuze hadden.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: