zaterdag, 16. mei 2020 - 17:05 Update: 16-05-2020 17:15

Werkgevers proberen onder vakantiegeld uit te komen

Werkgevers proberen onder vakantiegeld uit te komen
Foto: fbf
Amsterdam

8% van de Nederlanders zegt dat de werkgever hen geen vakantiegeld wil betalen door de coronacrisis. 11% van de werkenden weet niet of er vakantiegeld wordt uitgekeerd. Dit blijkt uit onderzoek van het CNV onder een representatieve groep van 1700 leden.

Het CNV lanceert vandaag daarom het Meldpunt Vakantiegeld. Wie geen (volledig) vakantiegeld ontvangt, kan zich daar melden.

 ‘8% is een zeer hoog aantal. Omgerekend gaat het om meer dan een half miljoen werkenden die geen vakantiegeld krijgen. Vakantiegeld is echter een wettelijk recht. We begrijpen dat veel ondernemers in zwaar weer verkeren. Maar het eenzijdig inhouden van het vakantiegeld kan niet zomaar. Zeker niet omdat veel ondernemers nu overheidssteun krijgen om de salarissen door te betalen,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

‘We willen daarom heel werkend Nederland oproepen om zich bij ons te melden als ze geen vakantiegeld krijgen. Vakantiegeld inhouden kan alleen in overleg met de werknemer.’

Rechtszaak

Met bedrijven die geen vakantiegeld uitbetalen, gaat het CNV eerst in gesprek om te komen tot een oplossing. Maar ook een gang naar de rechter sluit het CNV niet uit. ‘Zeker bij bedrijven waar er geen sprake van omzetverlies blijkt te zijn, of een andere gegronde reden om het vakantiegeld uit te stellen. Dan gaan we over tot steviger middelen,’ stelt Fortuin.

Blijf alert

Het CNV roept alle werkenden op om daarnaast alert te blijven. Fortuin: ‘Het brengen van een loonoffer, wat het inleveren van vakantiegeld is, is een zwaar middel. Het heeft ook consequenties voor je WW-uitkering. Check daarom goed bij je werkgever of er echt geen andere oplossing is.’

Categorie:
Provincie: