maandag, 25. januari 2021 - 21:42 Update: 25-01-2021 21:45

IJs op onze planeet verdwijnt in rap tempo

IJs over onze planeet verdwijnt in rap tempo
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Londen

Volgens nieuw onderzoek versnelt de snelheid waarmee ijs over onze planeet verdwijnt. Wetenschappers van de Universiteit van Leeds ontdekten dat het ijsverlies vanaf de aarde de afgelopen drie decennia aanzienlijk is toegenomen, van 0,8 biljoen ton per jaar in de jaren negentig tot 1,3 biljoen ton per jaar in 2017.

Deze hoeveelheid staat gelijk aan een ijslaag van 100 meter dik die het hele VK bedekt. Het onderzoek is het eerste in zijn soort dat een onderzoek uitvoert naar het wereldwijde ijsverlies met behulp van satellietgegevens.

Het smelten van ijs over de hele wereld verhoogt de zeespiegel, verhoogt het risico van overstromingen voor kustgemeenschappen en dreigt natuurlijke habitats waarvan de dieren in het wild afhankelijk zijn uit te roeien.

Het onderzoek was vooral gericht op de ijskappen op Antarctica en Groenland. Maar ook op andere ijsbedekte gebieden is de situatie zorgelijk, aldus de onderzoekers. Als de ijskappen in dit tempo blijven smelten, dan zal de zeespiegel nog deze eeuw ernstige gevolgen hebben voor kustgemeenschappen, zo waarschuwen de wetenschappers.

Stijgende atmosferische temperaturen zijn de belangrijkste oorzaak van de afname van Arctisch zee-ijs en berggletsjers over de hele wereld, terwijl stijgende oceaantemperaturen het smelten van de Antarctische ijskap hebben doen toenemen. Voor de Groenlandse ijskap en de Antarctische ijsplaten zijn ijsverliezen veroorzaakt door een combinatie van stijgende oceaan- en atmosferische temperaturen. Volgens de onderzoekers zijn de berggletsjers ook van cruciaal belang als zoetwaterbron voor lokale gemeenschappen.

Door de smeltende ijskappen is de zeespiegel wereldwijd met 35 millimeter gestegen. Geschat wordt dat voor elke centimeter zeespiegelstijging ongeveer een miljoen mensen het risico lopen te worden verdreven uit laaggelegen thuislanden.

"De terugtrekking van gletsjers over de hele wereld is daarom van cruciaal belang op zowel lokale als mondiale schaal."

Categorie:
Provincie: