maandag, 2. mei 2022 - 22:57 Update: 02-05-2022 22:57

En weer pluimveebedrijf geruimd om vogelgriep

En weer pluimveebedrijf geruimd om vogelgriep
Foto: fbf
Lunteren

In Lunteren (provincie Gelderland) is op een pluimveebedrijf met opfok leghennen vogelgriep H5 vastgesteld, het gaat hier waarschijnlijk om een hoogpathogene variant.

Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 90.000 dieren op het besmette bedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen de 3 kilometerzone liggen 32 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden gescreend op vogelgriep. Daarnaast worden deze bedrijven de komende 14 dagen intensief gemonitord op signalen die op vogelgriep kunnen wijzen. Een aantal van de bedrijven in de 3 kilometerzone is al meegenomen in de screening en monitoring na andere besmettingen in het gebied.

In de 10 kilometerzone liggen nog 248 andere pluimveebedrijven; voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod. Een groot deel van deze bedrijven ligt in zones waar eerder een vervoersverbod voor is afgekondigd, na de besmettingen in Voorthuizen, Lunteren en Barneveld.

Categorie:
Provincie: