zondag, 7. augustus 2022 - 14:47 Update: 07-08-2022 14:48

De 85ste Sneekweek is van start gegaan

sneek-week-zeilboten
Foto: Frank Vink
Sneek

De 85ste Sneekweek van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) is van start gegaan! Een jubileumeditie waarop we een aantal jaren moesten wachten.

600 zeilboten 

De Sneekweek startte op 5 augustus traditiegetrouw met de inschrijvingen, dit keer op het starteiland in plaats van het centrum van Sneek. Bij de Waterpoort vond wederom de vlootschouw plaats. Op zaterdag 6 augustus zijn bijna 600 zeilboten met 1200 zeilers verdeeld over 30 klassen van start gegaan. Een prachtige zonnige dag met moeilijke wind.

Trynke Schuurmans Panschipper 2022

Voor het eerst sinds jaren is er tijdens de opening in Theater Sneek voor een vrouwelijke panschipper gekozen. Trynke Schuurmans is vrijdagavond tijdens de officiële opening van de Sneekweek benoemd tot Schipper in de Orde van de Sneker Pan. Trynke heeft minstens 30 vrijwilligersjaren op haar naam. Vandaag de dag is ze nog steeds bestuurslid en vrijwilliger van de KWS. Trynke volgt Reina Alberda-Zondervan, de eerste en tot dusver enige vrouw die in 1992 tot Panschipper werd benoemd op.

Harry Amsterdam verruild SKS voor de Sneekweek

De Sneekweek staat voor veel zeilers uit het hele land hoog op de agenda. Zo ook voor Harry Amsterdam. Harry vaart dit jaar namelijk de SKS, als adviseur op het Skûtsje van Lemmer. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Het Lemster Skûtsje staat momenteel namelijk eerste in het klassement. Dat weerhoudt Harry er niet van om alsnog deel te nemen aan de Sneekweek. Met een vierde plaats in de eerste race heeft hij de eerste race afgesloten. Wel hoopt hij komende vrijdag weer deel te nemen aan de slotrace van de SKS op het Sneekermeer.

Zonnige dag met moeilijke wind

Deze editie van de Sneekweek heeft een nieuwe wedstrijdleider. Johan Schurer zorgt als wedstrijdleider voor het spoedige verloop het evenement op het water. Johan blikt terug op een succesvolle eerste dag. "Het was een moeilijke dag voor de zeilers. We hebben de jeugdklassen en de langzamere boten op baan O, (noord noord west) groen gestart. De overige klassen zijn alsnog ondanks de variërende wind op de zwarte baan gestart", vertelt Johan. De gemiddelde tijd van start tot finish was ongeveer 3 uur. "We hebben de zeilers zo nu en dan gevraagd hoe ze de wedstrijd hebben ervaren. De reacties waren positief. We hebben gemiddeld 7 knopen op het startschip gemeten", aldus Johan. Ondanks de moeilijke omstandigheden ziet Johan terug op een succesvolle eerste zeildag. "We hebben alle klassen voor de starttoren kunnen finishen. Dat is natuurlijk wel het ultieme doel", sluit Johan af.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):