dinsdag, 15. december 2015 - 22:39 Update: 15-12-2015 22:52

Atlete Dafne Schippers en shorttracker Sjinkie Knegt winnaars Sportgala

Atlete Dafne Schippers en shorttracker Sjinkie Knegt winnaars Sportgala
Foto: NOC*NSF
Amsterdam

Dinsdagavond zijn in de RAI in Amsterdam tijdens het NOS│NOC*NSF Sportgala Atlete Dafne Schippers tot Sportvrouw van 2015 en shorttracker Sjinkie Knegt tot Sportman van 2015 gekozen.

In elke categorie waren drie sporters of sportploegen genomineerd. Kanshebbers op de titel Sportman van het Jaar waren hebben springruiter Jeroen Dubbeldam, BMX-er Niek Kimmann en shorttracker Sjinkie Knegt. Bij de vrouwen waren genomineerd voor de titel Sportvrouw van 2015: zwemster Sharon van Rouwendaal, atlete Dafne Schippers en turnster Sanne Wevers.

Rolstoeltennisster Jiske Griffioen (paralympische sporter), het beachvolleyduo Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst (sportploeg), atletiekcoach Bart Bennema (coach) en zwemster Marrit Steenbergen (talent) toonden zich zeer verguld met deze waardering van de Nederlandse topsporters en coaches. Joop Zoetemelk kreeg de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs uitgereikt.

Sportvrouw van het Jaar 

Dafne Schippers groeit dit jaar uit tot een wereldster. Haar ongekende prestaties tijdens de WK atletiek in Peking zijn geen enkele sportliefhebber ontgaan. De 23-jarige Utrechtse wordt met haar gouden plak op de 200 meter de eerste Nederlandse ooit die een wereldtitel in de buitenlucht verovert. Haar eindtijd van 21,63 seconden betekent bovendien de verbetering van het Nederlands én het Europees record op die afstand. 

Verder behaalt ze in Peking ook nog eens zilver op de prestigieuze 100 meter, met een nationaal record van 10,81 seconden. In Praag verovert zij de Europese indoortitel op de 60 meter. Schippers is voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot Europees atlete van het jaar 

Sportman van het Jaar 

Vorig jaar behaalde shorttracker Sjinkie Knegt als eerste Nederlander een Olympische shorttrackmedaille (brons) en werd hij wereldkampioen met de aflossingsploeg. Maar ook 2015 is een succesvol jaar voor Sjinkie Knegt. In maart verovert de Fries de wereldtitel in Moskou, nadat hij de afsluitende superfinale over 3.000 meter won. 

Daarmee is hij na landgenoot Peter van der Velde (1988), de Brit Wilf O’Reilly (1991) en de Rus Viktor An (2014) pas de vierde wereldkampioen uit Europa. Verder wordt hij begin dit jaar ook al Europees kampioen in Dordrecht. Knegt heeft in zijn carrière nog één ultiem doel, waar hij in 2018 al zijn pijlen op zal richten: Olympisch goud behalen.

De genomineerden in bovenstaande categorieën zijn uitverkoren door een vakjury uit de sport, bestaande uit onder andere Pieter van den Hoogenband, Esther Vergeer en Leontien Zijlaard - van Moorsel.

Categorie:
Provincie: