zondag, 22. mei 2016 - 15:15 Update: 22-05-2016 19:18

Go Ahead Eagles terug naar Eredivisie

Go Ahead Eagles houdt stand en promoveert
Deventer

(ELF-Voetbal/BlikopNieuws) Na één jaar afwezigheid zijn de Eagles weer terug op het hoogste niveau in Nederland. De ploeg van Hans de Koning hield zondagmiddag op de Vijverberg stand (1-1) en promoveert naar de Eredivisie. De Graafschap moet na één jaar alweer een stap terug doen, tenzij Willem II later deze dag nog de helpende hand aanbiedt.

De Graafschap wist wat de opdracht was: drie keer scoren. Dus begonnen de Superboeren furieus aan de wedstrijd. Go Ahead Eagles werd in de openingsfase compleet overlopen en de bezoekers kregen geen kans om op adem te komen. Binnen vijf minuten kregen de mannen van Jan Vreman al drie hoekschoppen. Toch lukte het De Graafschap niet om echt grote kansen te creëren. Andrew Driver was na ruim tien minuten spelen nog het dichtste bij de openingstreffer, nadat Norichio Nieveld op de lijn redding bood. Zijn poging kon echter gepakt worden door Theo Zwarthoed.

Binnen het half uur volgde dan toch de terechte 1-0 voorsprong. Driver gaf met links perfect voor en Piotr Parzyszek kopte in de verre hoek raak. De thuisploeg drukte door en probeerde de 2-0 nog voor rust te forceren, maar de goal viel aan de andere kant. Kenny Teijsse verlengde de lange bal van Zwarthoed en lanceerde zo Randy Wolters. De vleugelaanvaller vond Leon de Kogel en de spits schoot raak. Zo kregen de Eagles voor rust nog wat lucht.

En dus bleef de opdracht voor de Superboeren halverwege hetzelfde. Toch leek het erop dat het geloof er niet meer was bij De Graafschap. De thuisploeg bleef de aanval zoeken, maar de overtuiging ontbrak vaak bij het eindschot. Bart Straalman kreeg na ruim een uur spelen nog wel een grote kans op een presenteerblaadje. Achterin bij de Eagles ging het mis en zo kreeg de verdediger dé kans om het nog spannend te maken. Straalman schoot echter in de handen van Zwarthoed.

Zo bleef het spannend op de Vijverberg. Invaller Darren Maatsen had vroegtijdig een eind kunnen maken aan de hoop van de Superboeren, maar oog in oog met Hidde Jurjus kwam de doelman als winnaar uit de strijd. Zo bleef er dat sprankje hoop bij De Graafschap, wat wel met de minuut minder werd. Dean Koolhof, Bryan Smeets en Driver kregen nog mogelijkheden op de 2-1, maar de bal viel niet goed. Zo bleef De Graafschap strijden tot de laatste minuut, maar zonder succes.

Go Ahead Eagles viert na één jaar afwezigheid de promotie naar de Eredivisie. Vorig jaar ging het voor de ploeg uit Deventer mis in de play-offs tegen De Graafschap, nu hebben de Eagles revanche genomen voor die nederlaag. Voor De Graafschap breken er nu spannende tijden aan. Mocht Willem II de 2-1 nederlaag tegen NAC Breda goedmaken, dan zullen de Superboeren zich alsnog handhaven in de Eredivisie. Dit gebeurt pas als de straf voor FC Twente, degradatie naar de Jupiler League, blijft staan.