woensdag, 2. november 2016 - 14:36 Update: 02-11-2016 14:36

Nog maar één Nederlandse voetbaltrainer op hoog niveau in buitenland actief

Nog maar één Nederlandse voetbaltrainer op hoog niveau in buitenland actief
Foto: Archief EHF
Zwolle

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) De hoogtijdagen liggen nog vers in het geheugen, maar het lijkt gedaan met de glorietijd van het Nederlandse trainersgilde. Ronald Koeman is op dit moment de enige Nederlander die zijn vak op hoog niveau in het buitenland mag uitoefenen.

Vorig seizoen waren er nog drie actief in de Premier League. Sinds het ontslag van Dick Advocaat en Louis van Gaal is Koeman de laatste der Mohikanen. Frank de Boer zag zijn avontuur bij Internazionale al na 84 dagen eindigen.

'Dit is een momentopname', zegt Gerard Marsman, directeur van Coaches Betaald Voetbal, tegen Metro. Hij maakt zich geen zorgen om de lange termijn. 'Als de resultaten van Nederlandse coaches tegenvallen, net zoals de resultaten van Oranje of Nederlandse clubs in Europa, is dat van invloed op de vraag naar Nederlandse coaches. Er zijn wel vaker periodes geweest waarin de Nederlandse trainers minder in trek waren.'

Volgens Marsman is het een kwestie van tijd voordat Nederlandse trainers weer een kans krijgen. 'Clubs weten dat ze structuur binnenhalen als ze een Nederlandse coach aantrekken. De Nederlandse trainer is iemand die aan de lange termijn denkt, jeugd een kans geeft en voor creatief, aanvallend voetbal staat.'

De ontwikkeling van Koeman stemt hem bovendien hoopvol. De ontwikkeling van de 53-jarige Zaandammer, die bij Valencia een moeilijke periode kende, dient volgens Marsman als voorbeeld voor De Boer. 'In Italië wordt alleen naar het resultaat gekeken. De Boer heeft dit nu meegemaakt en zal er ongetwijfeld van geleerd hebben, net zoals Koeman van zijn fouten heeft geleerd. Hij heeft de draad weer opgepakt en ik ben ervan overtuigd dat De Boer dit ook zal doen'.

Categorie:
Provincie: