zaterdag, 10. december 2016 - 11:31 Update: 10-12-2016 16:24

Kampioen Eredivisie vanaf 2018 niet meer direct geplaatst voor hoofdtoernooi Champions League

Kampioen Eredivisie niet meer direct geplaatst voor hoofdtoernooi Champions League
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Zeist

De kampioen van de Eredivisie is in het seizoen 2018/'19 vrijwel zeker niet meer direct geplaatst voor het hoofdtoernooi van de Champions League, maar moet voorronden spelen. De nieuwe opzet voor het eindtoernooi is vrijdag definitief gemaakt door het uitvoerende comité van de UEFA in het Zwitserse Nyon.

Nederland staat momenteel dertiende op de UEFA-ranking, maar een tiende klassering aan het eind van dit seizoen is nodig om de kampioen rechtstreeks tot het hoofdtoernooi van 2018/'19 toe te laten. De UEFA maakte eerder dit jaar al bekend dat in het nieuwe voorstel, dat vandaag definitief werd, de vier hoogst geplaatste landen op de UEFA-ranglijst (Spanje, Duitsland, Engeland en Italië) vier clubs mogen afvaardigen voor de groepsfase, waardoor er zestien plaatsen over zijn in het deelnemersveld van 32.

Top-tien

De rest van de top-tien verdeelt acht plaatsen. Nummer 5 en 6 krijgen twee plekken, en 7 tot en met 10 één directe plek. Omdat de winnaars van de Champions League en Europa League zich ook automatisch plaatsen voor de poulefase, worden de laatste acht plekken ingevuld na de voorrondes.

Nederland heeft momenteel 28,663 punten, en staat daarmee behoorlijk achter op de huidige nummer tien Turkije (36,800). Alleen als zowel Ajax als AZ de finale van de Europa League haalt, is er nog een kans dat Turkije dit seizoen achterhaald wordt op de UEFA-ranking. 

Verschil

Wel kan Nederland dit seizoen nog verder stijgen op de ranglijst. Zo is het verschil in punten ten opzichte van nummer twaalf Zwitserland minder groot. Voordeel is dat Nederland nog twee ploegen heeft die Europees voetbal spelen, terwijl alle clubs uit het Alpenland al zijn uitgeschakeld.

Zowel Ajax als AZ plaatste zich voor de volgende ronde van de Europa League. Nederland moet om Zwitserland in te halen 3,4 punten inlopen. Eén overwinning staat voor 0,4 punten. Als er acht wedstrijden worden gewonnen, kan Nederland alsnog een plaatsje stijgen. Als Ajax en/of AZ de kwartfinale haalt, volgt er namelijk een bonus van 0,2 punten per team.