vrijdag, 3. april 2020 - 15:31 Update: 03-04-2020 16:23

Universiteit Twente werkt aan beademing coronapatiënten met duikmaskers

snorkel-masker-beademing
Foto: Universiteit Twente
Enschede

Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben de afgelopen week gewerkt aan het ontwerpen en testen van een nieuw soort beademingsmasker. 'Dit masker, dat het hoofd geheel omsluit en deels is gebaseerd op Italiaans voorbeeld, kan voor zo’n 20 tot 30 procent van de coronapatiënten in de ziekenhuizen ingezet worden', zo heeft de universiteit laten weten.

Decathlon

'Het team test onder andere met duikmaskers van outdoorzaak Decathlon. Voor die maskers wordt een 3D geprint koppelstuk gemaakt waar in plaats van een snorkel een beademingsslang in gaat', aldus de universiteit.

Frankrijk

De oplossing met deze maskers zorgt voor verlichting van de capaciteit op de intensive cares, omdat verplaatsing van een reguliere ziekenhuisafdeling naar de IC uitgesteld kan worden. Het ontwerp wordt al in Frankrijk toegepast en uitbreiding naar andere landen kan snel volgen.

Directe hulpvraag

Longfysioloog prof. Frans de Jongh, hoogleraar Health Technology Implementation prof. Ruud Verdaasdonk (beiden TechMed Centre Universiteit Twente), prof. Stefano Stramigioli en dr. Vincent Groenhuis (beiden roboticavakgroep) sloegen snel na het uitbreken van de coronacrisis hun handen ineen. 'Er kwam een directe hulpvraag van IRCAD/IHU, een partneruniversiteit in Straatsburg, Frankrijk waarmee we veel samenwerken', vertelt Stefano Stramigioli. 

Meer zuurstof in de longen

'Je ziet in Italië en Spanje al dat er volledig afgesloten maskers om de hoofden van coronapatiënten worden geplaatst. Dat zijn maskers waar een slang met lucht met een verhoogde zuurstofconcentratie ingaat. Daarnaast is er een uitvoer met een virusfilter en overdrukventiel. Alleen wanneer de patiënt hard genoeg ademt, kan de lucht het masker verlaten. Hierdoor moet de patiënt harder zijn best doen om lucht uit te ademen. Er ontstaat een hogere druk met als resultaat dat de longen meer open gaan staan en er meer zuurstof in de longen komt. Deze manier van non-invasief beademen bestaat al langer, maar producten hiervoor zijn vrijwel niet meer leverbaar. Daarnaast is een groot voordeel van onze methode dat het masker goed aansluit op het hoofd. Er wordt zo een gesloten circuit gecreëerd en besmettingsgevaar in de omgeving van de patiënt is dan beperkt.'

Snorkelmasker van outdoorzaak

Net als bij beademingsapparatuur is er in ziekenhuizen ook een groot tekort aan deze maskers ontstaan. Timon Fabius en Xenia Hoppenbrouwer, onderzoekers op de UT en bij het Medisch Spectrum Twente, hebben in zeer korte tijd getest welke adapters geschikt zijn voor welke maskers, waarbij onder andere duikmaskers van outdoorzaak Decathlon zijn gebruikt. Deze zijn voordelig en nog goed beschikbaar, en voldoen aan de belangrijkste criteria.

3D-printer

Op de door Stramigioli gebouwde website http://help4corona.eu/ stellen de UT-onderzoekers alle ontwerpen en instructies ter beschikking voor medisch specialisten. Hier wordt aangetoond hoe de methode kan worden ingezet. In Straatsburg zijn de eerste patiënten deze week behandeld, waarvan de resultaten hoopgevend zijn. Stramigioli: 'Wij hebben op de campus een nieuwe 3D printer aangeschaft, naast de 3D printers die er al zijn in het DesignLab. Een koerier is met onderdelen die op de UT geprint zijn naar Straatsburg gereden. De onderdelen zijn gelijk toegepast.'

Voor patiënten met lichtere klachten

De geteste methode kan worden toegepast bij coronapatiënten in de fase voordat zij geïntubeerd worden op een Intensive Care en met benauwdheidsklachten opgenomen zijn in het ziekenhuis. Dezelfde methode wordt in Italië toegepast bij patiënten die nog niet dusdanig ernstige klachten hebben dat ze alleen kunnen overleven met een beademingsapparaat, patiënten die een relatief goede conditie hebben en bij patiënten die aan het afbouwen zijn van een behandeling en eerst aan de kunstmatige beademing hebben gelegen. Dit staat gelijk aan circa 20 tot 30% van de coronapatiënten, volgens de Italiaanse ziekenhuizen.

Toepassing in Nederland

Het TechMed Centre is betrokken bij de voorbereidingen om deze methode voor de Nederlandse gezondheidzorg te gebruiken. Op de UT worden op dit moment aanvullende metingen en analyses verricht om de veiligheid en werkzaamheid te onderbouwen. Samen met ziekenhuizen wordt de effectiviteit getest bij de behandeling van coronapatiënten. Er vindt intensief overleg plaats met het bedrijfsleven en een team van de ministeries EZK en VWS om het concept op korte termijn beschikbaar te maken voor de Nederlandse ziekenhuizen.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Tag(s):