vrijdag, 24. oktober 2008 - 16:37

Provincie koopt papierfabriek Favini

Maastricht

Ondanks het feit dat een doorstart van de papierfabriek Favini in Meerssen tot op heden niet succesvol is gebleken heeft de Provincie Limburg toch besloten de grond en opstallen van de papierfabriek voor een bedrag van € 3,3 miljoen te kopen. De Provincie wil de bedrijfslocatie gaan herontwikkelen, zo maakt zij bekend. Dit omdat de papierfabriek op een strategische plek ligt in het kader van de gebiedsontwikkeling Maastricht Valkenburg. Daarbij is van groot belang dat het gebied in ecologisch opzicht deel uitmaakt van de groene verbinding tussen de Ardennen, Grensmaas en de Hoge Kempen en daardoor de ruggengraat vormt van de provinciale ecologische hoofstructuur (EHS). Het Geuldal kan hierdoor voor bepaalde diersoorten weer gaan functioneren als verbinding tussen deze twee natuurgebieden.

Het belangrijkste doel van de gebiedsontwikkeling Maastricht Valkenburg is het verbeteren van de kwaliteit van de vrijetijdseconomie. Het belangrijkste verbindende project is de Landgoederenzone/Geuldal tussen Maastricht en Valkenburg. Dit gebied, dat in de gebiedsontwikkeling intussen de naam City Park heeft gekregen, is door de ligging en de intrinsieke kwaliteit ideaal voor het verder ontwikkelen van duurzame vrijetijdseconomie.

Het ‘Beneden Geuldal’, gelegen tussen Valkenburg en de Maas omvat het plangebied van de gebiedsontwikkeling Maastricht Valkenburg,samen met de direct daaraan grenzende delen aan de oostkant van Valkenburg en het gedeelte ten noorden van Maastricht, de zogenaamde Landgoederenzone. De locatie Favini moet gezien worden als het scharnierpunt tussen de Landgoederenzone en het Geuldal, maar is door de industriële bestemming de bottleneck om te komen tot één 5-sterren City Park.
Provincie:
Tag(s):