zondag, 5. april 2009 - 1:43

Briljante Braziliaan bezorgt FC Groningen zege

(Elfvoetbal) FC Groningen heeft dankzij een treffer van Evgeniy Levchenko in de vierde en laatste minuut van de extra speeltijd van de tweede helft gewonnen in Utrecht. Daar werd de plaatselijke FC met 0-1 verslagen door de voetballers uit Groningen.

Hoewel het doelpunt van Levchenko het verschil maakte, was doelman Luciano da Silva de man van de wedstrijd. De Braziliaanse goalie van de Groningers hield zijn ploeg met geweldige reddingen op de been in De Galgenwaard, waar de thuisploeg de meeste en beste kansen had.

Waar een klein mannetje al niet heel erg groot in kan zijn. Luciano da Silva, in Groningen en omstreken beter bekend als Luciano, hield zaterdagavond in de uitwedstrijd, die hij met zijn team FC Groningen speelde tegen FC Utrecht, de ene na de andere bal uit het doel. De Braziliaan, die zeven seizoenen bij het Belgische Germinal Beerschot Antwerpen keepte voordat hij naar het noorden van Nederland werd gehaald, had op simpelweg alle doelpogingen van de spelers van FC Utrecht een passend antwoord. Hij plukte ballen sierlijk uit de rechterbovenhoek, tikte ze bijna net zo soepel uit de linkeronderhoek en kwam met een paar katachtige reflexen op de proppen. Hoe spectaculair Simon Cziommer, Tim Cornelisse en Michael Silberbauer het ook probeerden: telkens lag Luciano in de weg. De doelman, 1,74 meter groot slechts, hielp zijn ploeg daarmee aan een gestolen overwinning in De Galgenwaard.

Daar waren slechts sporadisch uitbraken van FC Groningen te zien. Het was FC Utrecht dat het spel maakte, verreweg de meeste kansen kreeg en ook zonder enige twijfel de béste mogelijkheden wist te creëren. De Belgische middenvelder Tom Caluwé schoot de bal hard en hoog over, flankspits Loic Loval uit Guadeloupe kreeg diverse kansen, captain Gregoor van Dijk stelde Luciano eens flink op de proef en de Belg Hans Somers kopte de bal van dichtbij op doel. Maar telkens was daar Luciano die de ballen tegenhield.

Dat het scoren niet lukte, was geen nieuwe ervaring voor de ploeg uit de Domstad. Het lukte FC Utrecht op 13 februari voor het laatst een doelpunt te maken in de Eredivisie. Destijds, op een donkere vrijdagavond in Tilburg, vonden aanvoerder Van Dijk en smaakmaker Cedric van der Gun het net. In de zes duels die inmiddels zijn gevolgd op de wedstrijd tegen Willem II, is het de roodwitten niet gelukt ook maar één keer een goal te maken. Hoewel ze er in De Galgenwaard niet trots op zullen zijn, hebben ze vandaag op dat vlak het clubrecord verbroken. Het team van trainer Ton du Chatinier staat nu al 554 minuten droog en dreigt daardoor steeds verder af te zakken op de ranglijst van de Eredivisie. Het Nijmeegse NEC staat negende met slechts één punt minder dan de voetbalploeg uit Utrecht en als Feyenoord dit weekend wint, komt de Kuipclub ook op één punt van de manschappen van Du Chatinier te staan. Daardoor komt deelname aan de play-offs, met Europees voetbal als inzet, serieus in gevaar voor FC Utrecht.
Categorie:
Tag(s):