maandag, 7. oktober 2013 - 11:55 Update: 03-07-2014 0:51

Overvaller tabakszaak moet van rechter naar psychiatrisch ziekenhuis

Overvaller tabakszaak moet van rechter naar psychiatrisch ziekenhuis
Foto: Archief EHF
Overvaller tabakszaak moet van rechter naar psychiatrisch ziekenhuis
Foto: Archief EHF
Utrecht

De 34-jarige man die ervan verdacht wordt op 7 mei van dit jaar een overval te hebben gepleegd op tabakszaak Vroon aan de Jan van Galenstraat in Utrecht, moet als het aan de officier van justitie ligt, een jaar naar een psychiatrisch ziekenhuis.

Op de bewuste dinsdag rond kwart over één in de middag kwam de man de winkel binnen. Hij droeg een bivakmuts, bedreigde het personeel van de winkel met een mes en deelde een karatetrap uit. Desondanks bleef het bij een poging overval. Een medewerker slaagde erin de man zonder buit de winkel uit te jagen. Getuigen zetten de achtervolging in en kort daarop kon de politie hem aanhouden.

Bij de fouillering werd het mes en een tas met kleren aangetroffen, bedoeld om zich na de overval te verkleden. Op de zitting bekende de man de feiten, Uit de rapportages kwam een duidelijk beeld naar voren. De man lijdt aan schizofrenie van het paranoïde type, ook op het moment van de overval, en is volledig ontoerekeningsvatbaar. Hij heeft geen ziektebesef en weigert om behandeld te worden. Daarom eiste de officier van justitie dat de man voor een jaar in een psychiatrisch ziekenhuis wordt geplaatst en daar verplicht medicatie krijgt. Daarna kan er een civielrechtelijk traject tegen hem worden gestart. De advocaat vroeg de man te schorsen tot aan de uitspraak om zijn zieke vader te bezoeken. De officier van justitie verzette zich hiertegen gezien de hoge kans op herhaling en het strafblad van de man. De rechtbank wees het verzoek af. Bezoek aan de zieke vader is dan alleen mogelijk onder begeleiding. Uitspraak over twee weken.