vrijdag, 9. januari 2015 - 11:59

Recherche houdt grote partij illegale vuurwapens tegen

Recherche houdt grote partij illegale vuurwapens tegen
Foto: archief
's-Hertogenbosch

De politie in Oost-Brabant heeft, in een zeer goede samenwerking met de politie in Kroatië, voorkomen dat een grote partij illegale zware wapens vanuit Kroatië naar ons land is gekomen.

Bij de Dienst Regionale Recherche Oost-Brabant kwam eind vorig jaar informatie binnen dat een 42-jarige man uit 's-Hertogenbosch zware wapens zou gaan invoeren vanuit Kroatië. Er is meteen een groot onderzoek opgestart. Daaruit bleek in eerste instantie dat de partij wapens mogelijk rond de feestdagen naar Nederland zou komen. Verder onderzoek wees uit dat het vervoer op woensdag 7 januari zou plaatsvinden.

Huiszoekingen

In de loop van die woensdagochtend heeft de politie in Kroatië het busje met de wapens onderschept. De bestuurder, een 64-jarige Nederlander die in België woont, werd aangehouden. Tegelijkertijd werden op zes plaatsen in Kroatië huiszoekingen gedaan en werden nog eens tien mensen gearresteerd.

Ook in België en Nederland kwam de recherche op dat moment in actie. In België werd op twee plaatsen huiszoekingen gedaan en werd één verdachte aangehouden. In Nederland werd op vier locaties gezocht: één in Hedel en drie in 's-Hertogenbosch. Rond 11.15 uur werd de 42-jarige Bosschenaar aangehouden als hoofdverdachte in de zaak. Ongeveer tegelijkertijd pakte de politie ook een 38-jarige man uit 's-Hertogenbosch op als medeverdachte. Beide mannen zijn in verzekering gesteld en zitten nog vast.

Zware wapens

In het onderschepte busje in Kroatië trof de politie onder meer zes raketwerpers, een zware mitrailleur, enkele kalashnikovs, vuistvuurwapens, handgranaten en munitie aan. Op de locaties in 's-Hertogenbosch en Hedel lagen onder meer vuurwapens, handgranaten, munitie en verdovende middelen. Alles is in beslag genomen. Het rechercheonderzoek naar de wapenhandel is nog niet afgerond. De politie sluit meer aanhoudingen dan ook niet uit.

Provincie:
Blik op 112: