zaterdag, 1. juli 2023 - 13:45

ANWB: 15 procent filegroei in eerste halfjaar 2023

File op snelweg
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

De filezwaarte (lengte x duur file) op de Nederlandse wegen is in de afgelopen zes maanden met 15 procent flink toegenomen ten opzichte van dezelfde periode in het pre-coronajaar 2019. Dit concludeert de ANWB op basis van haar meest recente filecijfers. De dagelijkse files zijn direct teruggekeerd nadat de laatste coronamaatregelen eind maart vorig jaar werden ingetrokken.

De ANWB die dagelijks de doorstroming op onze wegen monitort, concludeert dat het effect van thuiswerken en buiten de spits reizen niet of nauwelijks meer zichtbaar is. Zowel tijdens de spitsuren als overdag nam de filezwaarte het afgelopen halfjaar weer fors toe. Het aantal files tijdens de ochtendspits steeg met 13 procent en in de avondspits met 9 procent. Uit de CBS cijfers blijkt dat het aantal motorvoertuigen in ons land sinds 2019 is toegenomen met zo'n 500.000. Dit verklaart ook de forse toename (40%) van het aantal files overdag.

De cijfers over alle A- en N wegen laten ook zien dat het fileprobleem zich in steeds meer regio's voordoet. In de provincies Utrecht en Gelderland nam de filezwaarte respectievelijk toe met 9 en 10 procent. In Noord Holland steeg deze met 16 en in Zuid Holland met 14 procent. Opmerkelijk is de behoorlijke toename van de filezwaarte in Noord Brabant. In deze provincie met veel transit-routes steeg het aantal files met  36 procent.

De drukste spits tijdens de afgelopen zes maanden was op donderdag 6 april jl.

De altijd drukke donderdagmiddag voor Pasen zorgde dit jaar mede dankzij langdurige regenval voor een recordspits van 1491 kilometer.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):