dinsdag, 3. mei 2016 - 14:45

Negen jaar cel voor schieten op personenwagen

Negen jaar cel voor schieten op personenwagen
Foto: archief
Kerkrade

Een 54-jarige man uit Kerkrade is vandaag door de rechtbank Limburg veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf. Hij heeft ’s avonds op 17 oktober 2015 vanaf het trottoir vijf schoten gelost op een personenauto. In die auto zaten drie mannen. De drie wisten te ontsnappen. Als door een wonder is niemand geraakt.

Poging doodslag

Er is volgens de rechtbank geen bewijs dat de verdachte volgens een vooropgezet plan handelde met als doel om de inzittenden van de auto te doden. Vrijspraak van poging tot moord dus. Gelet echter op het forensisch onderzoek naar de schietbanen van de vijf verschillende kogels en de plaatsen waar deze zijn ingeslagen in de auto, bestond er een grote kans dat een van de inzittenden dodelijk geraakt zou worden. Deze kans moet de verdachte hebben aanvaard, gelet op hoe hij heeft gehandeld.

Negen jaar gevangenisstraf

Voor poging tot doodslag wordt in de regel een gevangenisstraf van zes jaren opgelegd. De rechtbank legt in dit geval negen jaar gevangenisstraf op. De verdachte heeft namelijk geprobeerd om drie personen met vuurwapengeweld te doden. Hij deed dat gewoon op straat in een woonbuurt met alle risico’s van dien. Ook heeft de verdachte geen openheid van zaken gegeven over zijn motieven en heeft hij geen verantwoordelijkheid voor zijn daad genomen.

De rechtbank volgt daarmee de eis van de officier van justitie, ondanks het feit dat de rechtbank het handelen van de verdachte als een lichter misdrijf kwalificeert.

Categorie:
Provincie: