dinsdag, 19. september 2017 - 11:23 Update: 19-09-2017 16:17

Duitse onderzeeër uit WO I gevonden, 23 lichamen nog aan boord

Onderzeeër uit WO I voor Belgische kust gevonden, 23 lichamen nog aan boord
Foto: wikipedia
Oosteinde

In de Noordzee, in de nabijheid van Oostende, is het wrak gevonden van een Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog. Meer dan waarschijnlijk zijn de lichamen van alle 23 bemanningsleden nog aan boord, zo meldden Belgische media.

Het gaat om een boot van het type UB-II met een lengte van 27 meter en een breedte van 6 meter. De boot ligt op stuurboordkant op de bodem van de zee. Het is nog onduidelijk of het om de UB-27, de UB-29 of de UB-32 gaat.

De onderzeeër is grotendeels nog in takt, alleen ontbreekt aan het voorschip twee meter. De torpedobuizen steken daar nog wel uit het wrak. Verder zijn alle luiken gesloten, dat wat mogelijk betekend dat alle 23 bemanningsleden nog aan boord van het wrak zitten.

Inmiddels zijn lijsten van de bemanningsleden opgevraagd. Nog niet eerder werd een dergelijke vondst gedaan. Wel werden al eerder 10 onderzeeërs op de zeebodem van de Noordzee gevonden, maar niet zo ongeschonden als deze.   

Het is nog onbekend wat de onderzeeër destijds heeft doen zinken. Gezien de schade aan de boeg vermoeden de onderzoekers dat daar mogelijk een ontploffing heeft voorgedaan. Waar de duikboot precies is gevonden, willen de wetenschappers en de gouverneur niet kwijt. Dit om avonturiers tegen te gaan. Inmiddels is de Duitse ambassade ingelicht en wordt er ook een dossier opgemaakt om het wrak te beschermen.

Categorie:
Provincie: