zaterdag, 17. september 2016 - 9:25 Update: 17-09-2016 10:36

Arthur del Prado (84) oprichter ASM overleden

Arthur del Prado oprichter ASM overleden (84)
Foto: ASM
Almere

Arthur del Prado, ASM-oprichter en voormalig CEO, is in zijn woonplaats Bilthoven op 84-jarige leeftijd overleden. Dit heeft zijn familie zaterdag bekendgemaakt.

'Del Prado was een ware legende in de high-tech industrie. Zijn buitengewone erfenis strekt zich uit van Silicon Valley naar Tokio', laat ASM weten.

Arthur del Prado speelde een fundamentele en oprichtende rol in de halfgeleiderindustrie. Hij wordt wereldwijd gezien als een legende in de high-tec industrie en zijn nalatenschap strekt zich uit van Silicon Valley naar Tokio.

Hij blonk uit in innovatie. Een combinatie van strategische visie en een standvastige focus op de lange termijn, bleek de toetssteen van zijn succes en de basis voor de groei van ASM en de halfgeleider-apparatuur verwerkende industrie werd hiermee gelegd.

In 1964 richtte Del Prado Advanced Semiconductor Materials (ASM) op en hij was de Chief Executive Officer tot 2008. In 1975 richtte hij ASM Pacific Technology op waarvan hij tot 9 mei van dit jaar voorzitter was. 

Joint venture met Philips

Zijn ondernemerschap en drijvende kracht heeft in 1984 geleid tot de oprichting van ASML, een joint venture tussen Philips en ASM, en later BESI en Mapper. Hij nam deel aan Europese onderzoeksprojecten, zoals JESSI en MEDEA.

Del Prado werd geboren in Batavia in 1931. In de Tweede Wereldoorlog werd hij geïnterneerd, zonder zijn familie, in een Japanse gevangenis kamp. Na de bevrijding werd hij herenigd met zijn ouders en zus en verhuisde het gezin naar Nederland, waar hij chemie studeerde in Enschede en Economie in Amsterdam, waarna hij enige tijd aan de Harvard Business School in Boston.

Silicon Valley

Na zijn studie vertrekt hij naar de Verenigde Staten. Daar, in het gebied dat nu bekend staat als Silicon Valley, wordt Del Prado geraakt door het ondernemerschap en de innovatie van de ontluikende halfgeleiderindustrie. Na een verblijf van 4 jaar in Amerika keert Del Prado in 1958 terug naar Nederland om vanuit Naarden, en vanaf 1961 Bilthoven, de Nederlandse en West-Europese markt te ontwikkelen voor voornamelijk Amerikaanse toeleveranciers van halfgeleidertechnologieën.