vrijdag, 20. april 2018 - 12:31 Update: 20-04-2018 15:13

Hoger opgeleide ICT-er heeft mooiste baantjes voor het uitzoeken

UWV: Spanning op de ICT-arbeidsmarkt loopt verder op
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Op dit moment kent geen enkele beroepsrichting in Nederland zo’n sterke mate van krapte als de ICT, zo blijkt vrijdag uit een nieuw rapport van UWV over de ICT-arbeidsmarkt.

50% vacatures 'moeilijk vervulbaar'

De helft van de ICT-vacatures wordt door werkgevers beschouwd als moeilijk vervulbaar. In 2015 was dit nog 30 procent. In 2017 ontstonden er ruim 53 duizend ICT-vacatures. Er is vooral vraag naar softwareprogrammeurs, informatieanalisten, webdevelopers en securityspecialisten.

Niet de juiste kwalificaties

Het huidige aanbod van werkzoekenden sluit vaak niet goed aan op de vraag van werkgevers. Van de ICT-werkgevers die kampen met personeelstekorten geeft zes op de tien aan dat vacatures niet vervuld kunnen worden omdat sollicitanten niet over de juiste kwalificaties beschikken.

Kennisniveau op peil brengen

Freek Kalkhoven, arbeidsmarktadviseur van UWV: ‘Niet elke werkzoekende ICT’er vindt gemakkelijk een baan. In de ICT is er een duidelijke kwalitatieve mismatch: de vereiste kennis is vaak specifiek en moet up-to-date zijn. Er zijn veel werkzoekenden met een lager opleidingsniveau dan werkgevers vragen. UWV zet zich samen met het bedrijfsleven in om het kennisniveau van werkzoekenden op peil te brengen. Van ICT’ers wordt namelijk verwacht dat zij zich aanpassen aan de snel veranderende markt.’

Scholingsprojecten

Werkgevers staan steeds vaker open voor scholingsprojecten voor werkzoekenden. Dit biedt kansen voor werklozen en zij-instromers. Op 13 april organiseerde UWV met een aantal IT-bedrijven, waaronder Microsoft, een Inspire, Learn & Connect-event waar meer dan 150 werkzoekenden in contact kwamen met werkgevers.

Midden en zuiden van Nederland

Uit de cijfers van UWV blijkt verder dat ICT-vacatures het moeilijkst te vervullen zijn in het midden en zuiden van Nederland. Met name in de regio’s Haaglanden, Amsterdam, Utrecht en Zuidoost-Brabant is de nood hoog. De sectoren informatie en communicatie, overheid, onderwijs en zakelijke dienstverlening hebben de meeste moeite om ICT-vacatures in te vullen.

Categorie:
Provincie: