maandag, 21. december 2015 - 14:54 Update: 15-03-2016 12:23

Nieuwe trend: zonnepanelen huren

Nieuwe trend: zonnepanelen huren
Foto: Archief EHF
Den Bosch

Zonnepanelen zijn met recht een hot topic! Niet zo vreemd ook, want met zonnepanelen verlaag je eenvoudig je energierekening zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Bovendien zijn zonnepanelen ook nog eens goed voor het milieu. Zonne-energie is namelijk 100% duurzaam.

Tot voor kort was het noodzakelijk om een fors bedrag te investeren als je zonnepanelen op je dak wilde laten leggen. Er ontstaat echter een nieuwe trend die zonnestroom ook voor mensen met een kleinere portemonnee toegankelijk maakt: zonnepanelen huren!

Hoe werkt zonnepanelen huren? Eigenlijk zijn er maar weinig verschillen tussen zonnepanelen kopen en huren. Welke je ook kiest , je krijgt uiteindelijk gewoon een compleet werkend zonnestroomsysteem op je dak. Het enige wat verschilt is de manier waarop je voor de zonnepanelen betaalt.

Koop je zonnepanelen, dan investeer je in één keer een bedrag en ben je direct eigenaar van de zonnepanelen. Doorgaans gaat het om een investering van enkele duizenden euro’s. Bij zonnepanelen huren ga je echter voor een bepaalde periode een huurcontract aan met je energieleverancier. Net als je voorschot voor je energieleverancier betaal je een vast bedrag per maand aan de leverancier van de zonnepanelen. Het huurbedrag is meestal zelfs lager dan je huidige maandelijkse stroomrekening, dus in de meeste gevallen begin je direct met besparen!

De voordelen van zonnepanelen

Waarom zou je eigenlijk zonnepanelen huren ? Of misschien kun je je beter afvragen: waarom zou je geen zonnepanelen huren? Het heeft namelijk talloze voordelen!

1. Je draagt bij aan de verduurzaming van Nederland

Met je zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Dankzij jou wordt er weer een beetje minder CO2 uitgestoten en dus draag je bij aan een beter milieu.

2. Zorgeloos genieten

Huur je de zonnepanelen, dan ben je feitelijk niet de eigenaar van het zonnestroomsysteem. Dat is namelijk de leverancier met wie je het huurcontract hebt afgesloten. Gedurende de huurperiode kun je dus zorgeloos genieten van je zonnepanelen; je hebt namelijk geen omkijken naar onderhoud en je bent zeker van de opbrengst. Een gerust gevoel!

3. Geen terugverdientijd

Terugverdientijd is een belangrijk begrip als het gaat om zonnepanelen kopen. Dit is namelijk de tijd die het duurt voordat je je investering weer hebt terugverdiend. Bij zonnepanelen huren hoef je echter niets te investeren, dus je zit ook niet met een terugverdientijd. Je profiteert dus direct van lagere energiekosten.

4. Einde huurcontract? Word eigenaar!

Bij de meeste aanbieders is het mogelijk om de gehuurde zonnepanelen aan het einde van de huurperiode tegen een klein bedrag over te nemen. Zonnepanelen gaan zo’n 30 jaar lang mee en huurcontracten lopen gemiddeld 10 jaar. Na de huurperiode kun je dus nog 20 jaar genieten van gratis groene stroom. Dan begin je eigenlijk pas écht met fors besparen!

Categorie:
Provincie:
Tag(s):