donderdag, 21. januari 2016 - 11:29 Update: 21-01-2016 16:12

Lage olieprijs doet benzineprijs dalen

We gaan straks nog goedkoper tanken
Foto: fbf
Eindhoven

De benzineprijs aan de Nederlandse pomp zou zo nog maar 20 cent omlaag kunnen gaan. Dat heeft consumentencollectief UnitedConsumers uitgerekend.

De landelijke adviesprijs voor een liter Euro95 bedraagt nu inmiddels 1,52 euro, bij sommige pompen betalen consumenten niet meer dan 1,30 euro. En voor een vat ruwe olie moet op de markt nu een kleine 28 dollar neergeteld worden.

Oorzaak lage brandstofprijzen

De lage brandstofprijzen zijn onder meer gevolg van de overproductie op de oliemarkt. De OPEC (Organisatie van Olie Exporterende Landen) heeft hier grote invloed op. Voorheen zou de OPEC de olieproductie terugschroeven als de olieprijs daalt. Maar om hun eigen marktpositie te verdedigen gebeurt dat nu niet.

Opbouw brandstofprijs

De brandstofprijs wordt niet alleen bepaald door de prijs van ruwe olie, die momenteel erg laag is. "Nederland heeft de grootste belastingdruk ter wereld op brandstof. Ongeveer de helft van de prijs bestaat uit accijns, wettelijke heffing en BTW. Het overige deel van de literprijs is afhankelijk van de productieomvang, dollarkoers, wereldpolitiek en vraag en aanbod", zegt van Selms. Ondanks deze hoge belastingdruk ziet de Nederlandse markt nu ook een duidelijke daling van de brandstofprijzen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):