dinsdag, 29. november 2016 - 21:33 Update: 30-11-2016 9:45

Uitbreiding luchthaven Lelystad loopt zeker jaar vertraging op

Uitbreiding luchthaven Lelystad loopt vertraging op
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Lelystad

In een brief aan de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu laten weten dat de uitbreiding van Lelystad Airport een flinke vertraging oploopt.

Het was de bedoeling dat de eerste grote commerciële vliegtuigen vanaf 1 april 2018 de luchthaven zouden aandoen, maar dat wordt zeker een jaar later, aldus de staatssecretaris. Dijksma probeert de vertraging nog wel wat te beperken. Maar ze is afhankelijk van wat de Luchtverkeersleiding Nederland in december laat weten. Dit meldt Omroep Flevoland dinsdag. De Luchtverkeersleiding heeft namelijk meer tijd nodig om de routes van vertrekkende en aankomende vliegtuigen te plannen, want dat mag geen gevolgen hebben voor Schiphol. Lelystad Airport gaat de korte en middellange vakantievluchten van Schiphol overnemen. Dan krijgt Schiphol meer ruimte voor intercontinentale vluchten en overstappers.

Het college van Lelystad zou het een wanprestatie vinden als de ingebruikname van luchthaven Lelystad als passagiersluchthaven echt pas in 2019 plaatsvindt, zo meldt Flevopost.nl. Wethouder Jop Fackeldey in de krant: ‘Het is ongehoord dat de regio en de Schiphol Group zich tot het uiterste inspannen om de gemaakte afspraken na te komen Luchthaven Lelystad per 1 april 2018 klaar te hebben ter ontlasting van en behoud van de mainportfunctie van Schiphol, het ministerie I&M  en Luchtverkeersleiding Nederland er niet in slagen om tijdig de vliegroutes van en naar Lelystad Airport aan te laten sluiten op de routes in het hogere luchtruim.'

Categorie:
Provincie: