donderdag, 26. mei 2016 - 13:41

Hulphonden helpen jongeren met gedrags- en ontwikkelingsproblemen

Hulphonden helpen jongeren met gedrags- en ontwikkelingsproblemen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Arnhem

Jeugdzorgorganisatie Lindenhout en Hulphond Nederland gaan samenwerken bij de behandeling van jongeren met gedrags- en ontwikkelingsproblemen. De speciaal opgeleide Therapie-hulphonden van de stichting worden door ervaren therapeuten ingezet om jongeren van Lindenhout meer zelfvertrouwen te laten opbouwen en hun zelfbeeld te versterken. De therapiesessies moeten uitkomst bieden voor kinderen van gezinnen waar gezond en veilig opvoeden en opgroeien niet meer lukt. Door de nieuwe samenwerking komt deze vorm van dierondersteunde therapie beschikbaar in 38 gemeentes in Gelderland.

Regine Grimm, beleidsmedewerker van Lindenhout: "Wij zijn al jaren geleden begonnen met het inzetten van honden tijdens assertiviteitstrainingen als alternatief voor de jongeren die geen of onvoldoende aansluiting vinden bij het reguliere zorgaanbod. Met de extra capaciteit en expertise van Hulphond Nederland kunnen we binnen Lindenhout nu vaker en op meer locaties deze therapievorm aanbieden. Daarnaast brengt het verdieping van de methodiek door de uitwisseling van kennis op het gebied van dierondersteunde therapie tussen onze organisaties."

Met Kop en Staart

Madelon Berns, therapeut van Hulphond Nederland: "Onze therapeuten en hulphonden werken vanuit de door onze stichting ontwikkelde methode 'Met Kop en Staart'. Deze is gericht op leren door ervaren en heeft als doel daadwerkelijke gedragsverandering. Onze aanpak past dan ook goed bij de specifieke jeugdzorgvragen van Lindenhout."
 

Categorie:
Provincie: