maandag, 3. oktober 2016 - 13:34 Update: 03-10-2016 14:01

Nucleair geneeskundige kliniek Vaals door IGZ op vingers getikt

Nucleair geneeskundige kliniek Vaals door IGZ op vingers getikt
Vaals

Het Medisch Specialistencentrum in Vaals, dat nucleaire geneeskunde uitoefent, heeft van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een aanwijzing gekregen. Dit heeft IGZ maandag bekendgemaakt.

Tekortkomingen

De aanwijzing betreft de nucleair geneeskundig onderzoeken die bij de kliniek worden uitgevoerd. Op meerdere onderdelen werden tekortkomingen vastgesteld. De patiëntveiligheid was in gevaar.

Het Medisch Specialistencentrum in Vaals is een particuliere kliniek waar onderzoeken worden uitgevoerd aan het hart, de schildklier of het skelet. Dit gebeurt met behulp van nucleaire geneeskunde. Daarbij wordt een radioactieve stof in het lichaam gebracht en wordt de straling gemeten die vrijkomt. Die straling geeft informatie over het betreffende deel van het lichaam.

Werkwijze aanpassen

De inspectie heeft bij onderzoek naar de werkwijze van de kliniek een aantal tekortkomingen vastgesteld, onder meer bij de patiëntendossiers, de omstandigheden waaronder de onderzoeken worden uitgevoerd, infectiepreventie, 
het veilig bewaren en toedienen van medicijnen, het onderhoud van medische apparatuur, het veilige gebruik van radioactief materiaal, de omgeving waarbinnen zorgverleners, steeds weer, van collega’s horen of er goede zorg wordt verleend (intercollegiale toetsing).

Vijftien door de inspectie aangewezen tekortkomingen moeten op korte termijn worden aangepakt. Totdat deze zijn opgelost, mogen de nucleair geneeskundige onderzoeken niet meer worden uitgevoerd.

Binnen 6 maanden

De IGZ verwacht dat het Medisch Specialisten Centrum zich inspant om alle tekortkomingen te herstellen. Dit moet binnen zes maanden gebeurd zijn. Met aangekondigde en onverwachte bezoeken houdt de inspectie dit in de gaten. Als de kliniek de aanwijzing niet opvolgt, kan de inspectie een last onder bestuursdwang of last onder dwangsom opleggen.

Categorie:
Provincie: