dinsdag, 15. november 2016 - 8:52 Update: 16-11-2016 14:18

Aangifte tegen geitenhouder Voerendaal na overlijden jongen (16) door Q-koorts

Aangifte tegen geitenhouder die Q-koorts verzweeg
Foto: SXC
Voerendaal

Tegen geitenhouder Ron G. uit Voerendaal is aangifte gedaan voor dood door schuld en zware mishandeling. De geitenhouder verzweeg dat zijn boerderij besmet was met Q-koorts, maar ontving toch een schoolklas.

De rondleiding vond volgens het NRC plaats in 2009. Een groot aantal van de kinderen en begeleiders werden ziek door de Q-koorts. Een 16-jarige jongen kwam om het leven door de besmettelijke ziekte.

De moeder van de overleden jongen zegt tegenover de krant: ‘Hij wist waar hij mee bezig was, hield zijn mond en heeft daarmee bewust risico genomen. Waarom? Omdat hij bang was voor inkomstenverlies als bekend zou worden dat zijn boerderij besmet was.’

De advocaat van de moeder zegt dat er voldoende aanleiding is voor een vervolging van de geitenboer. ‘Neem alleen al de richtlijnen uit 2008 van de Gezondheidsdienst voor Dieren. Daarin staat: ‘Zolang nog niet vaststaat of er sprake is van Q-koorts op een boerderij is voorzichtigheid geboden. Risicogroepen zouden ook niet in de stal moeten komen.’  Volgens de advocaat wist Ron G van de regels om dat hij bestuurder is van de Limburgse landbouworganisatie. 

Ook alle 50 ‘hulpboeren’ raakte besmet op de zorgboerderij die werk biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. 

Categorie:
Provincie: