maandag, 27. maart 2017 - 10:24 Update: 28-03-2017 15:08

Licht ontbijtje maakt lagere dosering kankermedicijnen mogelijk

Lagere dosering kankermedicijn door inname medicijnen in combinatie met licht ontbijt
Foto: Archief FBF.nl
Nijmegen

UIt onderzoek van wetenschappers van het Radboudumc blijkt dat de dosering van sommige kankermedicijnen omlaag kan als ze wordt gecombineerd met een licht ontbijt zoals bijvoorbeeld een boterham met hagelslag of een bordje brinta.

Bij 40 procent van alle kankermedicijnen wordt nu aanbevolen deze op de nuchtere maag in te nemen om een eventuele wisselwerking met voeding te vermijden. Maar uit onderzoek blijkt nu dat kankermedicijnen juist beter worden opgenomen als ze met een licht ontbijt worden ingenomen. Er is dan dus een lagere dosis nodig. Minder inname van het kankermedicijn betekent ook minder kosten voor de  gezondheidszorg, zo schrijft de Volkskrant maandag.

Het onderzoek in het Radboudumc is een voorbeeld van het groeiende aantal initiatieven van artsen en zorginstellingen om de stijgende zorgkosten te drukken. De studie wordt deels betaald door zorgverzekeraar VGZ.

Vorig jaar ontdekte ziekenhuisapotheker Floor Lubberman dat van pazopanib, een middel tegen onder meer niercelkanker, een kwart minder nodig is als het wordt ingenomen met een ontbijt. Dat komt neer op een landelijke besparing van 3 miljoen euro per jaar, aldus de krant. Van een veelgebruikt middel tegen uitgezaaide prostaatkanker zou zelfs de helft minder nodig zijn met een ontbijt, een besparing van 28 miljoen euro.