vrijdag, 14. september 2018 - 18:13 Update: 14-09-2018 18:16

UMCG neemt operatierobot in gebruik

UMCG neemt operatierobot in gebruik
Foto: UMCG
Groningen

In het UMCG zijn onlangs de eerste patiënten geopereerd met ondersteuning van een operatierobot. 'Het ging onder meer een complexe operatie waarbij de staart van de alvleesklier en de milt van een patiënt werden verwijderd vanwege een tumor. Het UMCG gaat de robot geleidelijk en gericht verder inzetten bij complexe (kanker)operaties', zo heeft het UMCG laten weten.

Complexe operatie alvleesklier

De staart van de alvleesklier wordt normaal gesproken weggehaald met een open buikoperatie of een kijkbuisoperatie. De patiënt wordt via kleine sneetjes in de buik en via een kijkbuis met camera geopereerd. In dit geval werd de patiënt geopereerd via een kijkbuisoperatie, ondersteund door robotgestuurde chirurgie. Hierbij staat de chirurg niet aan de operatietafel, maar zit hij op enige afstand achter een consoletafel. Hiermee bedient de chirurg de robotarmen met de instrumenten. Op een beeldscherm is het operatiegebied driedimensionaal te zien, tot tien keer uitvergroot en met meer diepte. De operatie is succesvol verlopen en de patiënt maakt het goed.

Beter manoeuvreren

Door de combinatie van driedimensionaal zicht en het gebruik van kleine, trillingsvrije en zeer beweeglijke robotinstrumenten kan de chirurg beter manoeuvreren. Hierdoor kunnen belangrijke structuren zoals zenuwen en bloedvaten goed gespaard worden. Ook lijkt de kans kleiner dat tijdens de kijkbuisoperatie - vanwege een complicatie, of technische beperkingen - alsnog moet worden omgeschakeld naar een open buikoperatie. Met een kijkbuisoperatie verliest de patiënt doorgaans minder bloed. Ook herstelt deze in het algemeen sneller. Voor de chirurg is opereren met robotchirurgie meer ontspannen en ergonomisch beter.

Complexe chirurgie

In de afgelopen jaren heeft robotchirurgie zijn intrede gedaan in veel operatiekamers. Het UMCG gaat de robot geleidelijk en gericht gebruiken bij complexe (kanker)operaties aan onder andere lever, alvleesklier, nieren, slokdarm, blaas en endeldarm. Het is ook de bedoeling dat het UMCG in de toekomst de robot inzet voor het verwijderen van een deel van de lever bij gezonde donoren, zodat dit deel kan worden gebruikt voor levertransplantatie bij kinderen met een ernstige leverziekte.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):