dinsdag, 15. december 2015 - 11:15 Update: 15-12-2015 18:48

Prijs 'illegale' Gouden Kalf-beeldjes al opgelopen tot 3.200 euro

Prijs 'illegale' Gouden Kalf-beeldjes al opgelopen tot 3.200 euro
Utrecht

Een Gouden Kalf, de Nederlandse variant van de Oscar, heeft gisteravond tijdens een online kunstveiling bij veilinghuis Catawiki ruim 3.200 euro opgebracht. Het Gouden Kalf wordt sinds 1981 jaarlijks uitgereikt aan Nederlandse filmmakers, scenarioschrijvers, producenten, acteurs en actrices.

Kunstenaar Theo Mackaay, die het beeldje in 1980 bedacht, heeft begin jaren tachtig echter ook een aantal Kalveren geproduceerd en weggeven aan vrienden en bekenden. Deze kalveren duiken nu steeds vaker af en toe op tijdens veilingen. Het Nederlands Filmfestival is ongelukkig met de veiling van de beeldjes, omdat ze graag de exclusiviteit willen behouden. Het Nederlands Filmfestival en Mackaay hebben daarom inmiddels afspraken gemaakt dat er geen niet-uitgereikte exemplaren van het Kalf meer in omloop mogen worden gebracht.

Steeds meer waard

Volgens veilingmeester Marco Hendrix van Catawiki zijn de Gouden Kalveren echter heel gewild als kunstobject. ''Theo Mackaay is een succesvol kunstenaar en zijn werk levert veel geld op. Het door hem ontworpen Gouden Kalf is zijn bekendste werk en er zijn veel kunstverzamelaars in Nederland die maar wat graag zo'n beeldje thuis hebben willen staan. Zeker ook omdat het beeldje zo bekend is. De prijzen van deze beeldjes lopen dan ook steeds verder op. Vorig jaar veilden wij een gouden Kalf voor 2.000 euro. Inmiddels is de waarde dus behoorlijk gestegen''. 

Categorie:
Provincie: