dinsdag, 21. mei 2019 - 16:41 Update: 21-05-2019 17:11

OM eist 6 jaar celstraf voor rol beveiligers kluiskraak bank Oudenbosch

kluisje-leeg-open
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Bosch/Oudenbosch

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de rechtbank in Den Bosch tegen de twee beveiligers, die in het complot zaten van de kluiskraak bij het bankfiliaal in Oudenbosch op 4 maart 2018, celstraffen geëist van 6 jaar voor het plegen van de roof in vereniging. Dit heeft het OM dinsdag bekendgemaakt.

200 bankkluisjes leeggehaald

Op vier maart 2018 werd ontdekt dat zo’n 200 kluisjes in het bankfiliaal waren opengebroken en leeggeroofd. De buit van de kluiskraak vertegenwoordigt een waarde van tenminste 12 miljoen euro. Uit onderzoek bleek dat er twee personen 24 uur zijn ingesloten geweest in kluisruimte. De verdachten die vandaag terechtstaan waren ten tijde van de roof beveiligers en creëerden de gelegenheid voor de roof. 

Vertrouwen geschaad

De officier neemt het de verdachten kwalijk dat zij het vertrouwen van de cliënten van de bank hebben geschaad. ‘Kostbaarheden, waarvan de waarde niet in geld is uit te drukken zijn, verdwenen.’ Ook de medewerkers van de bank en het beveiligingsbedrijf zijn aangeslagen geweest.

Alarm uitgezet en deuren geopend

Tijdens de zitting werd door de officier hun aandeel geschetst. De twee beveiligers openden deuren, zetten het alarm uit, manipuleerden het alarm en zetten de safeloketten klaar. Ook werd uit onderzoek duidelijk dat onderling, tussen de vier verdachten, contact was tijdens de voorbereiding en in de nacht zelf. De gebruikte telefoons gingen daarna nooit meer aan. Ook hebben de twee verdachte beveiligers testen uitgevoerd tijdens de periode voor de kraak.

Naast 6 jaar celstraf eiste de officier ook een miljoen euro, het eigen risico van de Rabobank, en zo’n 150.000 euro personeelskosten als schademaatregel.

Categorie:
Provincie: