dinsdag, 20. augustus 2019 - 15:11

Werkstraf geëist voor belediging columnist

rechtboeken
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Deventer

Er zitten grenzen aan de vrijheid om kritiek te leveren op de mening van anderen en die grens is door een 31-jarige man uit Amersfoort in grove mate overschreden. Dat stelde de officier van justitie dinsdag 20 augustus tijdens de politierechterzitting in Zwolle waar de 31-jarige terecht stond voor belaging/belediging van een schrijver/columnist uit Deventer.

De officier eiste een werkstraf van zestig uur waarvan 30 uur voorwaardelijkmet een proeftijd van twee jaar wegens belediging.

De verdachte heeft van januari tot en met begin maart via Facebook Messenger negen berichten gestuurd aan de columnist. Hij schreef onder meer: ‘Vieze kk homo’, ‘vieze smurf ga je aanmelden bij je homo land’ en ‘ga je kontje schrobben joh aap kop’. Deze berichten zijn verstuurd vanaf het IP-adres van verdachte. De man heeft bekend dat hij de berichten heeft verzonden.

De verdachte is belediging ten laste gelegd. De columnist heeft zich door de berichten geschaad gevoeld in eer en goede naam, aldus de officier. “Het gaat hier om berichten die grof, laag en op sommige momenten zelfs intimiderend te noemen zijn. Door zulke berichten te sturen toont de verdachte geen enkel respect voor zowel de persoon als diens mening. De man heeft verklaard dat hij ‘boos en gekrenkt’ was wegens bepaalde uitspraken van de columnist, maar dat geeft hem niet het recht om op deze manier een strafbaar feit te plegen.”

Van de ten laste gelegde belaging zou de verdachte moeten worden vrijgesproken, vindt de officier. Van een stelselmatige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer is volgens hem geen sprake; er zijn slechts negen berichten verstuurd in twee maanden. Ook uit de aangifte van de columnist blijkt niet dat hij de berichten als stelselmatig heeft ervaren. De columnist heeft geen aangifte gedaan van belaging, maar van belediging.

Bij de strafeis is onder meer rekening gehouden met het feit dat de reclassering de kans op recidive klein acht. De verdachte heeft in gesprekken met de politie en reclassering aangegeven dat hij inziet dat zijn gedrag niet door de beugel kan.

De politierechter heeft de verdachte veroordeeld voor belediging en stelt de straf gelijk aan de vier dagen die de man in voorarrest heeft gezeten.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):