donderdag, 28. april 2022 - 20:39 Update: 28-04-2022 20:43

Vogelgriep vastgesteld op legbedrijf in Gelderse Lunteren: 50.000 kippen geruimd

vogelgriep-vogels-boom
Foto: Archief EHF
Lunteren

In het Gelderse Lunteren is op een pluimveebedrijf met legkippen vogelgriep H5 vastgesteld. 'Het gaat hier waarschijnlijk om een hoogpathogene variant', zo meldt het ministerie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit donderdagavond.

50.000 legkippen geruimd

'Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 50.000 dieren op het besmette bedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA)', aldus het ministerie.

Voorzorgsruiming omliggende bedrijven

In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen vijf pluimveebedrijven waarvan drie bedrijven leegstaan. De overige twee bedrijven worden uit voorzorg geruimd om verspreiding van virus naar omliggende bedrijven te voorkomen. De bedrijven liggen in een pluimveedicht gebied. Wanneer er niet preventief geruimd wordt, kan de besmetting zich in dit gebied snel naar omliggende bedrijven verspreiden.

Screening in 3 km-zone

Binnen de 3 kilometerzone liggen 37 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden gescreend op vogelgriep. Daarnaast worden deze bedrijven de komende 14 dagen intensief gemonitord op signalen die op vogelgriep kunnen wijzen. Een aantal van de bedrijven in de 3 kilometerzone is al meegenomen in de screening en monitoring na andere besmettingen in het gebied.

Vervoersverbod in 10 km-zone

In de 10 kilometerzone liggen nog 196 andere pluimveebedrijven; voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod. Een groot deel van deze bedrijven ligt in zones waar eerder een vervoersverbod voor is afgekondigd, na de besmettingen in Voorthuizen, Lunteren en Barneveld.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: