woensdag, 11. mei 2016 - 16:10 Update: 11-05-2016 17:36

PSV onderzoekt antisemitisch filmpje

CIDI doet aangifte tegen antisemitisch filmpje
Foto: Screenshot Youtube
Eindhoven

PSV is een onderzoek gestart naar een filmpje waarop mensen in PSV-shirt zich bezondigen aan het zingen van een ernstig kwetsend lied waarin antisemitische uitlatingen voorkomen. Dit heeft PSV woensdagmiddag bekendgemaakt.

'Hoewel de plaats van handeling een horecagelegenheid in het centrum van Eindhoven is, wil de clubleiding weten of er seizoenkaarthouders van PSV bij betrokken zijn', aldus PSV. Vanmiddag kreeg PSV van het Openbaar Ministerie te horen dat ook zij het incident gaan onderzoeken en er indien mogelijk vervolging zal plaatsvinden.

Aangifte CIDI

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft aangifte gedaan tegen de daders. ‘We zijn blij met de ondersteuning van het OM’, zegt algemeen directeur Toon Gerbrands. ‘Wij vinden dit verwerpelijk en we nemen er met klem afstand van, maar het is voor een voetbalclub onmogelijk om telkens verantwoording te nemen voor elders gepleegde wandaden van mensen in een PSV-shirt'. 

'Wij kunnen alleen de mensen aanspreken die aan ons gelieerd zijn. We hopen dan ook dat het OM tot vervolging kan overgaan. Het is wederom maar een heel klein groepje dat over de schreef gaat, maar we moeten dit samen aanpakken en niet aan een voetbalclub overlaten’, aldus Gerbrands.

Eén gemeld

PSV werd eerder dit seizoen geconfronteerd met misdragingen van enkele fans in Madrid. Vier supporters kregen na intern onderzoek een stadionverbod. Gerbrands. ‘Destijds hebben we alleen moeten handelen en die zaak is voor ons gesloten. We zijn blij dat het OM met ons optrekt. Onder haar leiding zal de politie verder onderzoek doen naar de incidenten'. 

'Als blijkt dat hier bekenden van ons bij betrokken zijn, zullen we het gesprek aangaan en een sanctie opleggen’, aldus Gerbrands. Eén van de personen op de beelden heeft zich direct bij PSV gemeld. Met hem zal op korte termijn een gesprek worden gevoerd.

Categorie:
Provincie: