maandag, 16. mei 2016 - 15:24 Update: 16-05-2016 15:25

De Graafschap wint nipt en blijft leven

Doetinchem

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) De Graafschap mag nog altijd hopen op handhaving in de Eredivisie. De Superboeren hadden het in de halve finale van de play-offs ondanks de 0-1 zege in het heenduel lastig met MVV, maar uiteindelijk zorgde Karim Tarfi met een fenomenaal doelpunt voor opluchting.

MVV had ondanks de 0-1 nederlaag in de return nog wel hoop op een goede afloop in Doetinchem; de Maastrichtenaren deden in het heenduel niet onder van De Graafschap en bewezen eerder dit seizoen al sterker te zijn in uitwedstrijden. Dat lieten de Sterrendragers ook zien in de openingsfase op De Vijverberg, waar de thuisploeg in het eerste kwart amper grip kreeg op het goed spelende MVV. Dat leverde in de 21ste minuut zelfs de 0-1 op voor de uitploeg, die scoorde via het hoofd van Pieter Nys.

De stand was over twee wedstrijden dus weer gelijkgetrokken. De Graafschap kreeg na de goal weer wat meer grip over het zeer felle duel, waarin in de eerste helft al vier gele kaarten werden uitgedeeld. De thuisploeg nam het heft wat meer in handen en dat leidde in de 37ste minuut tot de belangrijke gelijkmaker. Kristopher Vida kreeg de bal mee na een afgeslagen schot van Bryan Smeets en had twee pogingen nodig om de kans tot doelpunt te promoveren. Dat lukte wel, waardoor De Graafschap over twee wedstrijden weer op voorsprong kwam en met wat lucht de rust in kon.

In de tweede helft probeerde MVV weer ten aanval te trekken, in de wetenschap dat één doelpunt genoeg zou zijn voor de nacompetitiefinale. De Maastrichtenaren lieten bij vlagen wel wat goeds zien en creëerden hier en daar een kansje, maar De Graafschap had voor het grootste gedeelte van de tweede helft de controle in handen. In de slotfase werd het toch nog even penibel voor de Superboeren, die een op strijdlust gebaseerd slotoffensief van MVV moesten verdedigen. Uiteindelijk was het definitief beslist toen Karim Tarfi in de 92ste minuut met een fenomenale volley de 2-1 tegen de touwen knalde. Daar bleef het bij op De Vijverberg.

MVV druipt dankzij de 2-1 teleurgesteld af en moet weeral genoegen nemen met een jaartje Jupiler League in het volgende seizoen. Het kostte De Graafschap behoorlijk wat moeite, maar de hoop op handhaving blijft leven in Doetinchem. De Doetinchemmers moeten nog één horde nemen voor weer een jaar Eredivisie; tegen de winnaar van het tweeluik tussen VVV-Venlo en Go Ahead Eagles moet uitgemaakt worden wie volgend seizoen Eredivisie speelt.