donderdag, 5. januari 2023 - 9:16 Update: 05-01-2023 9:31

KNVB benoemt Nigel de Jong tot directeur topvoetbal

Foto van voetbalveld | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Zeist

De KNVB heeft Nigel de Jong benoemd als directeur topvoetbal. 'De oud-international treedt deze maand in dienst van de voetbalbond en is daarmee de opvolger van Nico-Jan Hoogma', zo heeft de KNVB laten weten.

Carrière 

De Jong (38) doorliep als jeugdspeler alle nationale teams van de KNVB en speelde 81 keer tussen voor het Nederlandse elftal tussen 2004 en 2015. Daarmee was hij actief op vier eindtoernooien, waaronder het WK van 2010 toen Oranje de finale haalde. In zijn clubcarrière kwam hij uit voor onder meer Ajax, Hamburger SV, Manchester City, AC Milan, LA Galaxy en Galatasaray. Hij rondt dit voorjaar de UEFA MBA-managementopleiding af.

'Nederlands topvoetbal helpen verbeteren'

Nigel de Jong: “Het is een heel mooi vooruitzicht om aan de slag te gaan in deze functie, waarin ik het Nederlandse topvoetbal verder wil helpen verbeteren, bij de mannen en de vrouwen. Nederland heeft altijd de ambitie om tot de absolute wereldtop te horen. Het aanwezige talent en de geschiedenis rechtvaardigen die ambitie. Werken in het topvoetbal vraagt specifieke kennis en ervaring. Die heb ik in mijn jaren als speler opgedaan bij verschillende clubs in binnen- en buitenland en kan ik nu gebruiken. Het is zeventien jaar geleden dat ik Nederland verliet, maar ik ben het Nederlands voetbal natuurlijk altijd blijven volgen. En ik ben er voor mijn gevoel altijd onderdeel van gebleven. Het is een grote eer en ik ga hier, samen met anderen, de beste invulling aan te geven.”

'Nigel bekend met het Nederlandse voetbal-DNA'

De betrokken directieleden Marianne van Leeuwen en Jan Dirk van der Zee zijn zeer content met de aanstelling. Van Leeuwen: “Het behoeft geen uitleg dat Nigel weet wat topvoetbal is. Hij heeft een absolute winnaarsmentaliteit en is natuurlijk goed bekend met het Nederlandse voetbal-DNA. Door zijn carrière als speler heeft hij een uitgebreide internationale ervaring en een netwerk op het hoogste niveau. Nigel heeft zich in de afgelopen jaren voorbereid op een managementfunctie in het voetbal. Daarbij heeft hij ook in de keuken gekeken bij een aantal clubs en de UEFA. Wij zijn ervan overtuigd dat Nigel zich snel zal kunnen inwerken in de voor hem nieuwe rol als directielid. Daarbij krijgt hij uiteraard alle ondersteuning.”

Aanspreekpunt

De directeur topvoetbal zorgt binnen de KNVB dat de nationale teams maximaal kunnen presteren. Samen met directeur Voetbalontwikkeling Lennard van Ruiven is hij verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van het voetbaltechnische beleid en is op dit gebied ook aanspreekpunt voor de betaald-voetbalclubs in Nederland.

Categorie:
Provincie: