vrijdag, 18. december 2015 - 22:17

FC Twente voorlopig gered door gemeenteraad

FC Twente voorlopig gered door gemeenteraad
Foto: Archief EHF
Enschede

(ELF-Voetbal/BlikopNieuws) FC Twente lijkt gered door de gemeenteraad nu die heeft ingestemd met het voorstel om de club een garantstelling voor 32 miljoen euro te verlenen. Als tegenprestatie krijgt de gemeente wel financieel en sportief zeggenschap in het beleid van de club. Met de maatregel lijkt een faillissement voorlopig afgewend.

Door de garantstelling kan FC Twente een zakelijke lening aanvragen waarmee het een eerdere lening van 17 miljoen euro bij de gemeente kan afbetalen. Geld dat hierna over blijft is voor herfinanciering van de schulden, zo meldt VI op haar website. 

Met het nieuwe beleid kan de proflicentie voor de club behouden blijven en indien het nieuwe plan juist wordt uitgevoerd, kan de club in 2016 zelfs terugkeren in de categorie twee van de licentiecommissie. Met de tegemoetkoming van de gemeente doet FC Twente wel afstand van de aandelen in de Grolsch Veste. Die zullen nu ten goede komen van een stichting waarvan de club het stadion gaat huren. De kosten hiervan liggen op 2,5 miljoen euro aan huur, en 125.000 euro aan onderhoudskosten. Dit geld gaat direct naar de gemeente.

Behalve afstaan van het aandelenpakket, moeten de tukkers ook akkoord gaan met een streng sportief eisenpakket: de club mag de eerste 4,8 miljoen euro aan toekomstige transferinkomsten niet herinvesteren in nieuwe spelers. Dat geld moet in een depot worden gereserveerd om te waarborgen dat FC Twente voldoende liquide middelen heeft om aan het nieuwe huurcontract te kunnen voldoen. Het lijkt nu haast onmogelijk om de selectie van coach René Hake in de winterstop te versterken en hoewel zijn ploeg strijdt tegen degradatie, lijkt de komst van nieuwe spelers uitgesloten. 

De eerste slag lijkt dus gewonnen, maar wat zowel de sportieve als financiële gevolgen zijn moet over een tijd blijken. Bovendien dreigen ook nog sancties van de FIFA en de licentiecommissie en puntenaftrek of een transferverbod zouden nog flinke sportieve gevolgen kunnen hebben.

Voorlopig heeft de club een reddingsboei kunnen aangrijpen, maar of deze groot genoeg is om de voltallige bemanning van de verdrinkingsdood te kunnen voorkomen, is slechts afwachten.

Categorie:
Provincie: