maandag, 18. februari 2019 - 18:50 Update: 18-02-2019 18:50

Consumenten vinden producten met biolabel lekkerder!

Consumenten vinden producten met biolabel lekkerder!
Foto: fbf
Gent

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer ze een biolabel dragen, dan wanneer ze geen biolabel dragen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit Gent in het wetenschappelijke vaktijdschrift Food Research International.

De onderzoekers lieten meer dan 150 personen proeven van yoghurt, fruitsap en chips. De testpersonen kregen telkens 2 versies van precies hetzelfde biologische product voorgeschoteld: één met biolabel, en één zonder.

Lekkerder, gelukkiger en gezonder

Op de vraag hoe lekker de testpersonen de producten vonden, scoorden de producten met het biolabel steevast hoger, met name 6 tot 10%, afhankelijk van het product. Volgens hen hadden de producten met biolabel meer smaak en aroma.

De testpersonen verklaarden ook dat ze meer positieve gevoelens ervaarden bij het consumeren van de producten met een biolabel. Zo gaven ze aan dat ze zich gelukkiger voelden wanneer ze de yoghurt of chips met een biologisch label hadden gegeten. 

Bovendien denken consumenten dat producten met een biolabel gezonder zijn dan die zonder biolabel. Consumenten schatten het aantal kilocalorieën van producten voorzien met een biolabel gemiddeld zo’n 15% lager in.

“Dat is een aandachtspunt voor beleidsmakers”, merkt onderzoeker Joachim Schouteten op. “Producten met biolabel zijn niet noodzakelijk gezonder. We moeten vermijden dat biolabels andere eigenschappen van een voedingsproduct ten onrechte positief beïnvloeden.”

“Een onterechte gezondheidsperceptie kan leiden tot overconsumptie”, vult professor Hendrik Slabbinck aan. “Dat heeft nefaste gevolgen voor de gezondheid van de consument en voor de ecologische voetafdruk van onze voedingsgewoontes.”

Categorie:
Provincie: