vrijdag, 8. januari 2016 - 22:44 Update: 08-01-2016 22:47

FC Twente ligt vanaf vandaag onder vergrootglas van KNVB

FC Twente ligt vanaf vandaag onder vergrootglas van KNVB
Foto: Archief FBF.nl
Enschede

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) FC Twente krijgt vanaf vandaag regelmatig diverse onafhankelijke onderzoekers over de vloer. De KNVB maakte immers bekend dat het onafhankelijke onderzoek naar de bestuurlijke organisatie van de Enschedese club vandaag is gestart.

Onderzoeker Ben Knüppe (ervaren toezichthouder en voormalig advocaat) is naar voren geschoven als hoofdonderzoeker. Hij brengt de komende periode in opdracht van de licentiecommissie in kaart welke personen een bestuurlijke of toezichthoudende rol vertolkten bij onregelmatigheden die zich hebben voorgedaan bij FC Twente, zodat deze personen in de toekomst geen dergelijke functie bij FC Twente meer kunnen vervullen.

Aanbevelingen

Ook worden de huidige organisatie en structuur van de club onderzocht en worden er aanbevelingen gedaan deze te verbeteren. De exacte invulling van het onderzoek is de afgelopen periode in samenspraak tussen de licentiecommissie van de KNVB en de gemeente Enschede tot stand gekomen.

Zoals bekend wordt FC Twente ervan beticht zich in haar organisatie en beleid beïnvloed te hebben laten raken door Doyen Sports Group. De investeringsmaatschappij, gevestigd op Malta, kocht in ruil voor een investering van vijf miljoen euro de eigendomsrechten van eerst vijf en uiteindelijk zeven spelers. Zij moesten voor bepaalde vastgestelde bedragen worden doorverkocht binnen een termijn.

Licentie intrekken

Via Football Leaks kwamen deze contracten aan het licht. Contracten die in de voetbalwereld ten strengste verboden zijn. De Licentiecommissie van de KNVB dreigde de licentie van FC Twente in te trekken, tenzij de club volledig meewerkt aan een onafhankelijk onderzoek naar de huidige structuur van de club. Ook mag FC Twente de komende drie seizoenen niet deelnemen aan Europese competities en is er een geldboete van 45.250 euro opgelegd. FC Twente liet direct weten de straf te accepteren.

Het onafhankelijke onderzoek bestaat onder meer uit het analyseren van alle relevante gegevens en het voeren van interviews met betrokkenen in de periode 1 januari 2012 tot 31 december 2015. De doelstelling is dat het definitieve rapport, inclusief de aanbevelingen begin maart aan de licentiecommissie van de KNVB en de gemeente Enschede worden gepresenteerd.

1 mei 2016

FC Twente behoudt de licentie als zij volledig meewerkt aan het onderzoek en de aanbevelingen van het onderzoek tot tevredenheid van de licentiecommissie uiterlijk 1 mei 2016 heeft doorgevoerd.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):