dinsdag, 7. juli 2015 - 20:41 Update: 08-07-2015 10:38

Witwasorganisatie met lingeriebedrijf als dekmantel opgerold

Witwasorganisatie met lingeriebedrijf als dekmantel opgerold
Foto: OM
Amsterdam

Maandag zijn in een gezamenlijke actie van het Nederlandse combiteam (FIOD en Politie) en de Divisie Georganiseerde Criminaliteit van het Korps Politie Curaçao vier mannen aangehouden op Curaçao, één man in Amsterdam en 1 man in de Miami in de Verenigde Staten. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.

'De aangehouden personen worden verdacht van het witwassen, valsheid in geschrifte, het zonder vergunning houden van een geldtransactiekantoor en het als geldtransactiekantoor niet melden van verdachte transacties', aldus het OM.

De strafbare feiten zijn tussen 2004 en heden gepleegd in diverse landen, waaronder Curaçao en Nederland. De 6 aangehouden mannelijke verdachten variëren in leeftijd tussen 31 en 78 jaar. 4 verdachten hebben de Nederlandse nationaliteit, 1 verdachte heeft de Venezolaanse nationaliteit en 1 heeft de Indiase nationaliteit.

Doorzoekingen

In verband met het onderzoek werden er onder leiding van rechter-commissarissen tevens negen doorzoekingen uitgevoerd op Curaçao, en één Nederland. Van de doorzoekingen op Curaçao zijn videobeelden gemaakt.

Bij deze doorzoekingen werden bedrijfsadministratie, computers en andere digitale gegevensdragers, auto's, telefoons, verschillende pin terminals, credit en debet betaal kaarten alsmede ongeveer 1 miljoen NAF aan contant geld, in verschillende valuta, aangetroffen en inbeslaggenomen.

Tevens werd er, ter waarde van enkele miljoenen, beslag gelegd op verschillende banktegoeden, woonhuizen en bedrijfspanden van de verdachten op Curaçao.

Lingeriebedrijf als dekmantel

De verdachten richtten in 2010 een Naamloze Vennootschap (NV) op, die zij als dekmantel voor hun illegale financiële dienstverlening gebruikten. Die NV lieten zij aanvankelijk bij de Kamer van Koophandel registreren als farmaceutisch bedrijf met een kantooradres in Amsterdam en een vestigingsadres op Curaçao. Kort daarna lieten de verdachten de bedrijfsdoelstelling wijzigen naar groothandel in dameslingerie.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: