woensdag, 16. maart 2016 - 17:29 Update: 16-03-2016 17:49

50 semi-zelfrijdende auto's zonder problemen over de A2

50 semi-zelfrijdende auto's zonder problemen over de A2
Foto: Archief FBF
Amsterdam/Utrecht

De eerste testrit, waar meer dan 50 semi-zelfrijdende auto’s in colonnes van zes zelfstandig op de A2 de snelheid en afstand tot elkaar bepalen, is een feit. Dit meldt Business Lease woensdagmiddag.

Niet eerder reden in Europa semi-zelfrijdende auto’s tussen het gewone verkeer op een openbare weg. De test is een initiatief van verzekeringsmakelaar en risicoadviseur Aon, Business Lease Nederland, Royal HaskoningDHV en Prodrive Training.

De iets meer dan 50 zelfsturende auto's reden over de A2 tussen Amsterdam en Utrecht. In de praktijk kunnen dit soort auto's op snelwegen vaak helemaal zelf rijden, zolang ze niet van rijbaan hoeven te wisselen. Het ging niet om volledig zelfrijdende auto's, maar om zogeheten hoog automatische auto's, met technologieën als Adaptive Cruise Control en Lane Keeping. 

A2 niet afgesloten

"Het was voor het eerst dat er een proef met zoveel auto's plaatsvond", zegt Stijn Otten van leasemaatschappij Business Lease, een van de deelnemers. "We wilden laten zien dat dit kan." De A2 werd niet afgesloten, het experiment vond tussen het gewone verkeer plaats. 

Met de test is een stap gezet om de voordelen en risico’s van hoog autonome auto’s in kaart te brengen. Vincent Peeters, Algemeen Directeur van Business Lease Nederland: ’Het merendeel van de verkeersongelukken zijn het gevolg van menselijke fouten. De komst van steeds intelligentere technieken, zoals Adaptive Cruise Control, Lane Keeping Assist en Blind Spot Assistant, verkleinen de kans op verkeersslachtoffers. We zijn dan ook ontzettend trots dat wij als eerste in Europa een test met deze intelligente voertuigsystemen op de openbare weg hebben gerealiseerd. Hiermee zijn we weer een stap dichter bij het verhogen van de verkeersveiligheid.’

Categorie:
Provincie: